Kobani

'Kobani'ye ilk etapta 200 peşmerge gidecek'

Irak Kürt Meclisi kaynakları, Kürt yönetiminin ilk etapta Suriye’nin kuzeyindeki Kobani’ye ağır silahlarla donatılmış 200 peşmerge göndereceğini öne sürdü.

Irak Kürt Meclisi, peşmergenin Kobani'ye gönderilmesini kabul etmişti. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

irak kürt meclisi'nin kapalı oturumuna katılan irak türkmen cephesi milletvekili aydın maruf, anadolu ajansı'na yaptığı açıklamada, "oturumda, peşmerge bakanı mustafa seyid kadir, ilk aşamada ağır silahlarla donatılmış 200 peşmergenin kobani’ye gönderileceğini söyledi. bakan, peşmergenin silopi-nusaybin ve suruç güzergahından kobani’ye geçeceğini belirtti" dedi.

bakan kadir'in, "barzani'nin talebi ve türkiye'nin desteğiyle peşmerge suriye'ye gidiyor. suriyeli kürt partileri daha çok ağır silah istiyor. halkımızın isteği üzerine peşmergeyi bölgeye gönderiyoruz" dediğini aktaran maruf, "irak'ta 1960'tan sonra ilk defa asker ülke dışına çıkıyor. bu da peşmergeye nasip oldu" ifadelerini kullandı.

maruf parlamentonun ikinci oturumunda peşmergenin kobani'ye gönderilmesine ilişkin oylama yapılacağını söyledi.

anadolu ajansı’nın verdiği bilgiye göre, kobani'ye gidecek peşmergelerin, daha çok suriye'deki kürtçe'ye yakın lehçe kullanan duhok bölgesinden seçilmesi bekleniyor. özel eğitim alan ve bölgede işid'e karşı savaşan "zerevani" ve ‘anti terör’ birliklerinden peşmergeler kobani'ye gönderilecek.

pazar akşamı abd uçakları, kobani'yi savunan ypg güçlerine havadan silah, mühimmat ve ilaç yardımı attı. dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu da 20 ekim pazartesi sabahı yaptığı açıklamada, peşmergenin destek için kobani’ye geçişine yardımcı olduklarını söyledi. abd dışişleri bakanı john kerry de peşmerge güçlerinin kobani'ye geçişini türkiye'den kendilerinin talep ettiğini açıkladı.

işid'in suriye'nin türkiye sınırındaki kürt kasabası kobani'ye yönelik saldırıları 16 eylül'de başladı. bir süredir abd öncülüğündeki koalisyon güçleri havadan kobani ve çevresindeki işid hedeflerini vuruyor.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;