Almanya

Köln Katedrali'nden PEGIDA'ya protesto

Almanya’da İslam ve göçmen karşıtı PEGIDA'ya tepki olarak Pazartesi günü Köln kentinde düzenlenecek gösteriye destek büyüyor. Köln Katedrali de gösteri sırasında ışıklarını söndürecek.

Konular: Almanya, Avrupa
Köln Katedrali'nin ışıkları 2,5 saat kapalı olacak. [Fotoğraf: Getty Images- Arşiv]

almanya’da islam ve göçmen karşıtı 'batı'nın islamlaşmasına karşı vatansever avrupalılar'a (pegida) tepki olarak pazartesi günü köln kentinde düzenlenecek gösteriye destek büyüyor. türk toplumu, sivil toplum kuruluşları ve kiliselerin katılacağını açıkladığı gösteri sırasında ünlü köln katedrali ışıklarını söndürecek.

katedralin sorumlusu norbert feldhoff, gösterinin düzenleneceği 18:30 – 21:00 saatleri arasında binanın ışıklandırmasının söndürüleceğini açıkladı.
almanya başbakanı angela merkel’in pegida'ya karşı sert eleştirilerle dolu yılbaşı mesajının ardından pegida karşıtı gösteriye desteklerini açıklayan siyasetçilerin sayısı artıyor. sosyal demokrat parti milletvekillerinden rolf mützenich, köln’deki protestoyu ‘çok önemli ve uygun bir tepki’ sözleriyle övdü.

'hıristiyanlıkla alâkası yok'

federal parlamento’daki dış ilişkiler komitesi’nin hristiyan demokrat (cdu) başkanı norbert röttgen ise “ben katolik’im. ama kardeşlerimize karşı propaganda yapmanın hıristiyanlıkla alâkası yok" dedi. özgür demokrasi partisi (fdp) lideri christian lindner de pegida gösterilerinin ülkedeki özgürlüklere saldırı olduğunu söyledi.

ekim ayında doğudaki dresden kentinde 200 kişiyle başlayan pegida gösterileri en son 17 bin’e ulaştı. her pazartesi günü toplanan pegida göstericileri, islam ve göçmen karşıtı sloganlar atıyor. pegida, orta sınıf gösterisi olarak başlasa da zamanla islam karşıtları, yabancı düşmanları ve doğuda yükselişe geçen neonazi grupların da katıldığı büyük bir oluşuma dönüştü.

kaynak: afp, der spiegel, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;