1915 olayları
Komite Ermeni tasarısını onayladı
ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını destekleyen karar tasarısını onayladı. Senato Genel Kurulu'na da gönderilme ihtimali olan tasarının bağlayıcılığı yok.
komite başkanı robert menendez'in sunduğu tasarı, 5'e karşı 12 senatörün oyuyla geçti.
oylama öncesinde menendez, tasarının daha kolay kabul edilmesi için değişiklik önergeleri sundu. ilk olarak tasarının metninde türkiye’nin isminin geçtiği tüm ifadeler çıkarıldı.
tasarı üzerinde senatörlerin fazla söz almadığı gözlenirken, komite başkanı menendez, ermeni soykırımının "bir hakikat" olduğunu iddia etti. tasarının ermeni kadın ve çocukların öldürüldüğü iddiasını tekrar teyit ettiğini ileri süren menendez, 1915 olaylarında ölenleri andı. menendez, abd dışişleri bakanlığı’nın 1915 olaylarına ilişkin iyi belgelenmiş kanıtları olduğunu savunarak, “bu gerçekler inkar edilemez. adına ne derseniz deyin, soykırım soykırımdır” ifadesini kullandı.
corker itiraz etti
komitenin cumhuriyetçi partili kıdemli üyesi bob corker, tasarının türkiye ile ermenistan arasındaki ilişkilere daha da zarar vereceğine vurgu yaptı. tasarının zamanlamasına dikkati çeken corker, ukrayna krizinin devam ettiği bir dönemde abd’nin türkiye gibi bir ülkeyi karşısına almasının doğru olmadığına işaret ederek, bunun washington’ın ulusal çıkarlarıyla örtüşmeyeceğini kaydetti.
oylamada, menendez, ruanda soykırımı ve 1915 olaylarıyla ilgili tasarının birlikte okunmasını talep etti. tasarıya karşı çıkan corker, bu talebe itiraz etti. corker, ruanda soykırımı ile 1915 olaylarının farklı olaylar olduğunun altını çizerek, ayrı oylanmasını istedi. bu isteğin ardından menendez, her üyenin isimlerinin okunarak tasarının oylanmasına karar verdi. 12 komite üyesinin oyuyla geçen tasarıya corker’ın yanı sıra cumhuriyetçi senatörler john barosso, james risch, ron johnson ve jeff flake karşı çıktı.
onaylanan tasarı, bu aşamada senato genel kurulu'nun gündemine de getirilebilir. ancak karar tasarısının, kabul edilse bile bağlayıcı özelliği bulunmuyor.
'20'nci yüzyılın en kötü zulümlerinden biri'
tasarı, günlük basın toplantısında abd dışişleri bakanlığı'nın sözcüsü jen psaki'nin gündemindeydi. psaki, "uzun süreden beri pozisyonumuz, osmanlı imparatorluğu'nun son dönemlerinde ölümlerine yürüyen veya katledilen 1,5 milyon ermeni'nin kaybedilmesinin yasını tutma ve (bunu) tarihi gerçek olarak tanımaya yöneliktir. bu korkunç olay, 20'nci yüzyılın en kötü zulümlerinden biri olarak sonuçlandı" dedi.
psaki, türkiye ile ermenistan arasındaki normalleşme sürecine yönelik soru üzerine ise 'iki ülkeyi de gerçekleri tam ve açık sözlü biçimde kabul etme yönünde birlikte çalışmaya çağırmayı sürdürdüklerini' belirtti.
'babacan'dan tepki'
imf - dünya bankası 'bahar toplantıları' için abd’nin başkenti washington’da bulunan başbakan yardımcısı ali babacan, abd senatosu dış ilişkiler komitesi'nde onaylanan 1915 olaylarına ilişkin ermeni iddialarına yönelik tasarıya tepki gösterdi. babacan, "99 yıl önce amerika’dan çok daha uzak bir coğrafyada gerçekleştirildiği iddia edilen ama olup olmadığı konusunda da hiçbir bilimsel çalışmanın henüz yapılmadığı ve bizim de kesinlikle olmadığını iddia ettiğimiz bir konunun, bugün abd’de tamamen iç politika malzemesi olarak kullanılması hoş bir şey değil” dedi.
babacan, bu gelişmeyle ilgili ankara’da değerlendirme yapıldığını ve hükümet tarafından resmi bir açıklamanın olacağını kaydetti.
dışişleri bakanı ahmet davutoğlu, tasarı komitede oylanmadan önce abd'li mevkidaşı john kerry'le telefonla görüşerek, durumla ilgili ankara'nın rahatsızlığını aktarmıştı.
kaynak: anadolu ajansı
Yorumlar