Ekonomi

Kömürde 580 milyon lira zarar

10 bin kişinin çalıştığı ve bu yıl 580 milyon liralık zarar beklenen, Taşkömürü Kurumu’nun 2011 ve 2012 yılına ilişkin bilançoları KİT Komisyonu'nca ibra edilmedi, yani onaylanmadı.

Konular: Piyasalar
(Arşiv)

İbra nedir?

anonim şirketlerde ortaklığın karar organı olan genel kurulun, yönetim kurulunun ve denetçilerin ilgili hesap dönemindeki tüm işlemlerini, ekonomik ve hukuki sonuçları itibariyle onaylaması işlemine ibra denilir.

ibra işlemi ile ilgililer, sorumluluktan kurtulmaktadır. böylece, ortaklığın ibra edilenlere karşı faaliyetlerinden dolayı alacak ileri sürmeyeceği veya onları sorumlu tutmayacağı anlamına gelir. ibra ortaklık dışındakilere etkisi olmayan tümüyle ortaklık içi bir hukuki işlemdir. anonim şirketlerdeki ibra da, ilgililerin maddi sorumluluktan kurtarılması anlamının yanı sıra, ibra edilenlerin yaptıkları işlemlerin, aldıkları kararların ve tümüyle izledikleri politikanın benimsenmesi ve onlara duyulan güvenin teyidi anlamı da yer alır. bu durumda genel kurulca verilen ibra kararının iki anlamı bulunmaktadır. maddi bakımdan sorumluluğun kaldırılması ve yönetim açısından işlemlerin onaylanmasıdır.

türkiye taşkömürü kurumu'nun (ttk) 2011 ve 2012 yılına ilişkin bilançoları tbmm kamu iktisadi teşebbüsleri (kit) komisyonu'nca ibra edilmedi.

ttk'nın ve ona bağlı kuruşların 2011 ve 2012 yıllarına dair bilançoları tbmm kit komisyonu'nda görüşüldü.

toplantıda sunum yapan ttk genel müdürü burhan inan, bu yıl için öngörülen kömür üretiminin 1 milyon 365 bin ton olarak programlandığını belirterek, eylül ayı sonu itibariyle 969 bin 682 ton üretim yapıldığını kaydetti.

kurumun personel sayısının 10 bin 963 seviyesinde bulunduğunu dile getiren inan, bu yıl için belirlenen 64 milyon liralık yatırımın yüzde 28,25'nin gerçekleştirildiğini ifade etti.

580 milyon lira zarar

bu yıl 580,42 milyon liralık zarar beklendiğini bildiren inan, 31 ağustos 2014 itibarıyla kurumun 63 milyon 350 bin lira alacağına karşılık 32 milyon 779 bin lira borcunun bulunduğunu söyledi.

üretim artışı sağlanarak yılda 5 milyon ton üretim seviyesine ulaşmayı hedeflediklerini belirten inan, bu hedefe ulaşabilmek için işçi sayısının norm kadro seviyesinde yeraltında 11 bin 500, yer üstünde 2 bin 500 olmak üzere toplam 14 bin seviyesinde tutulması gerektiğini aktardı.

inan faaliyetlerin yürütülmesi ve üretimin devamı açısından, acil olarak 2 bin 200'ü pano ayak üretim işçisi, 1000'i de üretime destek işçisi olmak üzere toplam 3 bin 200 işçiye ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

türkiye'nin yıllık koklaşabilir taşkömürü ihtiyacının 6 milyon ton olduğuna işaret eden inan, bunun 7-8 milyon ton seviyelerine ulaşmasının öngörüldüğünü ifade etti.

amasra maden sahası

sunumunun ardından inan, komisyon üyesi milletvekillerinin özellikle amasra'da maden sahası kiralanan bir firma ile ttk arasında yapılan redevans sözleşmesine ilişkin soruları yanıtladı.

firmanın, sözleşme koşullarını yerine getirmemesine karşın süre uzatımı taleplerine olumlu yanıt verilmesi yönündeki eleştirileri üzerine inan, söz konusu firmaya süreleri karşılıklı evraklar çerçevesinde verdiklerini söyledi.

verilen sürelerin yargıya da taşındığını dile getiren inan şunları kaydetti:

"yargı da bunu denetledi ve sonuçta kovuşturmaya gerek olmadığına karar verdi. son istediği süre talebini biz haksız gördük. gerekçeler bizce uygun değildi. '500 bin tonluk redevans paramızı verin' dedik. firma, sürenin hakkı olduğunu, bu parayı ödeyemeyeceğini, dolayısıyla konuyu mahkemeye taşıyacağını söyledi. mahkeme redevans bedelinin alınmaması, firmanın teminatının irat kaydedilmemesi şeklinde karar aldı. mahkemenin sonuçlanmasını bekliyoruz. mahkeme sonuçlandığında hazırlık süresince 500 bin tonluk taahhüt miktarını alacağız."

firmanın 250 milyon dolarlık yatırım yaptığını ifade eden inan, iş bittiğinde avrupa'nın en büyük maden projelerinden birinin hayata geçmiş olacağını belirtti.

‘derhal kapanması lazım’

chp adana milletvekili turgay develi'nin, sayıştay raporu'nda da yer alan, bir maden ocağının iş güvenliği noksanlıkları nedeniyle üretime kapatılmasına karşın 2012 üretim taahhütü olan 8 bin 610 tonun 6,3 katı olan 54 bin 409 ton üretimi nasıl yaptığına ilişkin sorusu üzerine inan, söz konusu soruyu yazılı yanıtlayacağını söyledi.

ak parti istanbul milletvekili mehmet domaç da ttk'nın gerek kendi anlatımları, gerek sayıştay'ın tespitleri göz önüne alındığında "bitmiş" konumda olduğunu kaydetti.

üç yıl içinde bir yandan kurumun sattığı ürünün fiyatı düşerken, diğer yandan ise üretim maliyetlerinin arttığına dikkati çeken domaç, "hem üretim maliyetinin arttığı hem satış fiyatının giderek düştüğü bir üründe 'devam' demek yavaş yavaş ölmek demektir ama bu hızlı ölüyor. bana göre buranın derhal kapanması lazım" değerlendirmesinde bulundu.

toplantı sonunda yapılan oylamada ttk ve kozlu işletmesi dışındaki bağlı müesseselerinin 2011 yılı bilançosu ile 2012 yılına ilişkin kurumun ve bağlı müesseselerinin bilançosu ibra edilmedi.

kaynak: anadolu ajansı ve al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;