Bilim-Teknoloji

Köpekbalıkları sanıldığı kadar ilkel değil

325 milyon yıllık fosil üzerindeki araştırma, köpekbalıklarının sanıldığı kadar ilkel olmadığını ve modern kemikli balıklar ile kıkırdaklı balıklar arasında benzerlikler taşıdığını ortaya koydu.

Konular: Bilim-Teknoloji

Haberin Öne Çıkanları

Köpekbalıkları hakkında yeni bilgiler

Kemikli balıklara benzerlik gösteriyor

Sanılandan daha çok evrim geçirdi

325 milyon yıllık Ozarcus mapesae fosili (AMNH)

en az evrim geçiren canlılardan biri olduğuna inanılan ve bazıları tarafından 'canlı fosiller' olarak adlandırılan köpekbalıklarının, aslında hiç de ilkel kalmadığı anlaşıldı.

abd'nin arkansas eyaletinde yaşayan bir çiftin bularak müzeye teslim ettiği ozarcus mapesae türüne ait fosil, kemikli balıklar ile modern köpekbalıkları arasında birçok benzerlik içeriyor. nature dergisinde yayımlanan araştırmada yer alan amerikan doğal tarih müzesi'nden (amnh) paleontolog john maisey, 'köpekbalıklarının ilkel çeneli omurgalılardan biri olduğu kanısı çürümüş görünüyor' ifadesini kullandı.

maisey, ilk çeneli omurgalılarının evrimine yönelik araştırmaların bugüne kadar kıkırdaklı ve kemikli balıklara yöneldiğini belirterek köpekbalıklarının göz ardı edildiğini söyledi. maisey, ilkel bir köpekbalığıyla modern bir türün benzerlikler içerdiğini ancak karşılaştırılmalarının son model bir otomobil ile 100 yıllık ford model t karşılaştırmasına benzeyeceğini ifade etti.

ilkel ve modern özellikler barındırıyor

yaklaşık 90 cm uzunluğunda ve çok büyük gözlere sahip olan ozarcus mapesae fosili, antik balığın dev mürekkep balıklarının yaşadığı sığ ve bulanık iç denizlerde yaşadığına işaret etti. fosil bilgisayarlı tomografi (bt) ve senkrotron kullanılarak iki x-ray taramasından geçirildi. fosile hiç zarar vermeden derinlemesine detay elde edilmesini sağlayan 'ultra yüksek enerjili x-ray taraması' senkrotron, paleontolojinin hubble uzay teleskopu olarak da adlandırılıyor.

taramalar, fosildeki solungaç yayların tıpkı kemikli balıklar ve modern köpekbalıkları kadar gelişmiş olduğunu ortaya koydu. fosilin çenesi ise kemikli balıklara daha çok benzerlik gösterdi. modern kemikli balıkların çeneleri kafataslarına bağlıyken, köpekbalıklarının çeneleri bağ dokularla kafataslarına bağlanıyor.

maisley, en eski olmasa da en eksiksiz fosili temsil eden ozarcus mapesae sayesinde ilk çeneli omurgalılar ile köpekbalıkları arasında daha iyi bir karşılaştırma yapabildiklerini söyledi.

kaynak: livescience

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;