Yemen

Körfez'den Husilere uyarı

Körfez İşbirliği Teşkilatı Dışişleri bakanları, Yemen’de yaşananları meşru yönetime karşı bir darbe olarak niteledi ve Husilere güçlerini geri çekerek ele geçirdikleri silahları orduya teslim etme çağrısında bulundu.

Konular: Ortadoğu
İran'ın yoğun desteğini alan Husiler, Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile Hadi'nin Sittin Caddesi'ndeki konutuna saldırmıştı. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

körfez dışişleri bakanları, yayınladıkları ortak bildiride kit genel sekreteri abdullatif zeyyani’nin yemen’de siyasi çözüm için sunulan körfez planı’nın uygulanabilirliğini sağlamak için çalışmalar yürüteceğini ifade etti.

dışişleri bakanları, husilere geçen hafta kaçırdıkları devlet başkanlığı ofisi müdürü ahmed bin mubarek’i serbest bırakmaları ve başkent sana’nın içinde ve etrafında kurdukları kontrol noktalarını kaldırmaları çağrısı yaptı.

kit dışişleri bakanları, yemen’in güvenlik ve istikrarının sağlanması için gerekli her türlü adımı atacaklarını belirtti.

al jazeera riyad muhabiri abdulmuhsin kabbani, körfez ülkelerinin, yemen’de çözüm için ortaya koydukları planının hala geçerli olduğuna inandıklarını ve üzerinde her hangi bir değişikliği kabul etmediklerini aktardı.

kik, bahreyn, kuveyt, umman, katar, suudi arabistan ve birleşik arap emirlikleri'nden oluşuyor.

bm de hadi’ye destek verdi

bm güvenlik konseyi de yemen'de cumhurbaşkanı abdurabbu mansur hadi'ye destek vererek taraflardan ateşkese uymalarını istemişti.

bm güvenlik konseyi tarafından 15 üyenin de onayı ile kabul edilen basın bildirisinde, cumhurbaşkanı hadi'nin seçimle gelmiş meşru otorite olduğu vurgulanmış ve tüm siyasi aktörlerin, cumhurbaşkanı hadi, başbakan bahhah ve hükümet üyelerine destek olması istenmişti.

yemen'de ne oluyor?

yemen'de cumhurbaşkanı hadi'nin ofis müdürü ahmed avad bin mübarek'in 17 ocak'ta kaçırılmasıyla başlayan gerginlik, husilerin cumhurbaşkanlığı sarayı ile hadi'nin, sittin caddesi'ndeki konutuna saldırısıyla tırmanmıştı. çatışmalarda 9 kişi ölmüş, 80 kişi yaralanmıştı.

yemen resmi haber ajansı saba, çarşamba akşamı husiler ile cumhurbaşkanı abd rabbu mansur hadi’nin anlaşmaya varıldığını duyurdu. buna göre, husilerin temel taleplerinden olan anayasa taslağında değişikliğe gidilecek ve dört ay önce kabul edilen barış ve ulusal ortaklık anlaşması hayata geçirilecek.

uzun süredir siyasi krizin yaşandığı yemen'de, yönetim ile başkent sana'ya giren husiler arasında 21 eylül 2014'te "barış ve ulusal ortaklık anlaşması" imzalanmıştı.

şiddetin önüne geçilemiyor

yemen’de eski devlet başkanı ali abdullah salih’in görevini bırakmak zorunda kaldığı 2011'deki ayaklanmanın ardından ülkede istikrar ve güvenlik sorunu sürüyor.

güneyde ayrılıkçı güney hareketi, yemen güvenlik güçleriyle çatışıyor. kuzeyde ise iran'ın desteğini alan şii husiler ile sünni aşiretler ve ordu arasında sık sık çatışma yaşanıyor.

el kaide ise güçlü olduğu birçok bölgede üslerini yemen ordusuna kaptırıyor, buna karşın petrol ve doğalgaz borularına saldırarak orduyu operasyondan vazgeçirmeye çalışıyor.

hasar gören boruların tamiri güvenlik nedeniyle uzun süre alıyor, bu nedenle de ülkede sık sık doğalgaz ve petrol arzında ciddi sorunlar yaşanıyor.

yemen'de açlık sınırında yaşayan insan sayısı 10 milyona yaklaşmış durumda.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;