Kosova

Kosova'da hükümet kuruldu

Kosova'da 8 Haziran'da yapılan genel seçimlerden altı ay sonra, en fazla oyu alan iki partinin anlaşmasıyla yeni hükümet kuruldu. Yeni başbakan 'sürgünde bakanlık' yapan İsa Mustafa.

Konular: Balkanlar, Kosova
Kosova seçimlerin en güçlü iki partisi PDK ve LDK'nın liderleri hükümet kurma konusunda anlaştı. [Fotoğraf: AA]

kosova demokratik birliği (ldk) ile kosova demokratik partisi (pdk) arasında imzalanan koalisyon anlaşmasında uzlaşılan yeni bakanlar kurulu, kosova meclisi'nden güvenoyu aldı. kosova meclisi'ndeki 120 milletvekilinden 113'ünün katıldığı oylamada, 73 milletvekili "evet", 38 milletvekili "hayır" oyu kullanırken, iki milletvekili de çekimser kaldı.

uluslararası toplumun da baskısıyla kurulan yeni hükümetin başkanı ldk genel başkanı isa mustafa oldu.

kosova'nın bağımsızlığını kazandığı 2008 yılından beri başbakanlık görevini yürüten pdk genel başkanı haşim taçi dışişleri bakanı ve başbakan yardımcılığı görevini üstlendi.

koalisyon ortağı "sırp listesi"ne ise yeni hükümette bir başbakan yardımcılığı ve iki bakanlık verildi.

tanyug haber ajansına göre isa mustafa başkanlığındaki yeni hükümetin hedefleri arasında ekonomik alanda gelişim, yargı sisteminin güçlendirilmesi, yolsuzluk, organize suçlar ile her türlü aşırılığa karşı mücadele ve sırbistan yönetimiyle diyaloğun sürdürülmesi var. 

yeni başbakanın isa mustafa

politik kariyerine, eski yugoslavya dönemindeki tek siyasi parti olan komünist parti'de başlayan isa mustafa, 1980 yılında priştine büyükşehir belediye başkanlığı'na seçildi.

yugoslavya'nın eski devlet başkanı slobodan miloşeviç döneminde 1990 yılında hakkında tutuklama kararı çıkartılan mustafa, ülkeyi terk etmesine rağmen, ibrahim rugova başkanlığında kurulan hükümette "sürgünde bakanlık" yaptı. ülkesine 1999 yılında dönen mustafa, kosova'daki savaşın ardından riinvest enstitüsü ve priştine üniversitesi'nde bilimsel çalışmalar yaptı.

mustafa, 2007-2013 yılları arasında iki dönem yeniden priştine büyükşehir belediye başkanlığı görevini yürüttükten sonra, geçen haziran ayındaki seçimlerin ardından muhalefet partilerinin kurduğu koalisyon tarafından meclis başkanlığına seçildi. yapılan itirazları değerlendiren anayasa mahkemesi, mustafa'nın meclis başkanlığını "anayasaya aykırı olduğu" gerekçesiyle iptal etti.

haziran ayındaki seçimlerin öncesinde şimdiki koalisyon ortağı eski kosova başbakanı haşim taçi'yi sert şekilde eleştiren mustafa, ülkeyi ekonomik alanda ilerletemedikleri gerekçesiyle kosova demokratik partisi (pdk) ve taçi yönetimine ağır eleştirilerde bulunmuştu.

kaynak: anadolu ajansı ve al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;