Kosova

Kosova'da 'vahşi' hakaretine protesto

Kosova'da son yılların en büyük protestosu yaşandı. Muhalefetin organize ettiği gösterilerde Arnavutlara 'vahşi' diyerek hakaret eden Bakan Yablanoviç'in görevden alınması istendi.

Konular: Balkanlar, Kosova

kosova'nın başkenti priştine'de binlerce kişinin katıldığı protesto gösterilerinde topluluklar ve geri dönüş bakanı aleksandar yablanoviç'i görevden alınması ve  mitrovitsa kenti yakınlarındaki "trepça" firmasına ait maden ocağının kamulaştırılması talep edildi.

kosova'da son yıllarda düzenlenen eylemlerin en büyüğü olarak görülen olaylı protestoda hükümet binasının camları kırıldı, kent meydanındaki bazı dükkanlar tahrip edildi. polis göstericilere biber gazıyla müdahale etti.

6 ocak'ta kosova'nın batısındaki cakovica kentinde bulunan bir kiliseye ortodoks noeli kutlamaları için gelen sırpları taşıyan otobüse bir grup arnavut taşlarla saldırmıştı. iddialarına göre aralarında savaş suçu işlemiş kişiler de bulunuyordu. olayın ardından kosova topluluklar ve geri dönüş bakanı aleksandar yablanoviç bu kişileri "vahşiler" olarak adlandırmıştı.

yablanoviç'in daha sonra tüm kosova kamuoyundan özür dilemesine rağmen arnavutlar kendisinin bakanlık görevinden alınması için tepki gösterdi.

hükümete 48 saat süre

"samoopredeljenje" hareketi başkanı albin kurti, kosova hükümeti ile başbakan isa mustafa'ya, yablanoviç'in görevden alınması için pazartesi günü saat 16.00'ya kadar süre verdiklerini açıkladı. taleplerin yerine getirilmemesi durumunda salı günü protestolara devam edeceklerini belirten kurti, "bugün kosova hükümetine 48 saat içerisinde bakan aleksandar yablanoviç'in görevden alınması için ültimatom veriyoruz. aksi taktirde salı günü saat 12.00'de tekrar burada toplanacağız. aynı zamanda trepça'ya ait maden hakkında da karar getirilmesini bekliyoruz" şeklinde konuştu.

söz konusu maden ocağının kamulaştırılması için yaklaşık 700 madenci yerin 750 metre altından çıkmayı reddederek  üç gün boyunca eylem yaptı.

'bakan yablanoviç kosova'nın en büyük sorunu değil'

kosovahaber sitesine göre, göstericilerin taleplerini yönelttikleri kosova başbakanı isa mustafa, “protesto vatandaşın tepkide bulunma hakkıdır, oysa ben tüm sorunları hükümet programınca çözeceğimizi düşünüyorum” dedi.

bakan yablanoviç’in görevden alınmasına dair taleplerle ilgili olarak ise başbakan mustafa, “bakan yablanoviç,  kosova’nın en büyük sorunu değil” ifadesini kullandı.

kaynak: al jazeera, aa, kosovahaber

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;