Ekonomi

Kredi kartında yeni limit 5 bin 200 lira

Başbakan Yıldırım, kredi kartlarında limitin 5 bin 200 liraya çıkarıldığını ve borçların bir defaya mahsus 72 taksite yapılandırılabileceğini açıkladı.

Konular: Ekonomi, Türkiye
[Fotoğraf: AA]

başbakan binali yıldırım, kredi kartlarıyla harcamalar ve kredi borçlarına dair yeni düzenlemeleri duyurdu. kredi kartlarına genel taksitin azami 12 ayı aşmayacağını söyleyerek söze başlayan başbakan, kart limitlerinin de artık en az 5 bin 200 lira olacağını açıkladı.

"kredi kartlarının borç bakiyelerinin yeniden yapılandırılması imkanı getiriyoruz" diyen yıldırım, "yani ödüyorsunuz, ödeme zorluğu başladı, değiştirebiliyorsunuz, yeniden yapılandırma yapıyorsunuz. bir defaya mahsus olmak üzere 72 aya kadar yeniden yapılandırma imkanı veriyoruz" diye konuştu.

konut kredileri yüzde 80'e çıktı

tüketici kredilerindeki düzenlemeye de değinen başbakan, "vade azami 36 aydı, bunu 48 aya çıkarıyoruz. konut kredilerinde özkaynak kredi diye bir bölüm vardı. 100 bine ev alacaksanız, 75 binini kredilendiriyordunuz, 25 binini veriyordunuz. burada 5 puan artırdık, bankalar yüzde 80’e kadar kredilendirebilecek, yüzde 20’sini alıcı ödeyecek.

"katılım bankalarının finansal kiralamalarında (leasing) kredi teminat oranı uygulanmasına istisna getiriyoruz" diyen yıldırım, "yüzde 100’ünü kredilendirebilecekler. finansal kiralama yoluyla araç alacaksanız, tamamını kredilendirebileceksiniz" diye anlattı.

bankaların verdiği kredilerde sermaye yeterlilik oranı konusunda artık katılım bankalarıyla diğer bankalar arasında da fark kalktı. 

gıda komitesi

gıda komitesinin yeniden yapılandırılmasını kararlaştırdıklarını anlatan yıldırım, "bu komitenin sekreteryasını merkez bankası yürütecek. gıda fiyatları, üreticiden tüketiciye giderken takip altına alınacak" dedi.

başbakan, "yıllardan beri bir şikayet vardı, tarlada 1 lira olan mal tezgahta 10 liraya çıkıyor. üretici 'ben üretip kazanamıyorum' diyor, tüketici 'ben pahalı alıyorum' diyor. bu fark nereye gidiyor, bunun ortaya çıkarılması için komite ciddi çalışma yapacak. eğer kötü amaçlı, fiyatla oynama varsa, gerekirse ette yaptığımız gibi geçici ithalat yapmak suretiyle piyasa dengesini sağlayabilecek bu komite" diye konuştu.

hâl yasasının uygulanmasından kaynaklanan sorunlar olduğunu belirten yıldırım, "fiyatların şişmesi gibi sorunlar var. bunları inceleyecek komite, desteklerin üreticiye doğrudan yansıması için gerekli kararlar alacak. ürünlerdeki fire oranlarının azalması için lisans yaygınlaşacak. tarım bankacılığı teşvik edilecek" dedi.

komitenin işinin temel gıda maddelerinde yaşanan ani fiyat artışlarının olmaması için gereken tedbiri almak ve müdahale etmek de olacağını belirten yıldırım, rekabeti bozan uygulamaların da denetleneceğini ifad etti.

başbakan, kredi kartıyla gıda alımında taksitlendirmenin olmayacağını söyledi, yerli elektronikleri teşvik etmek için tedbirlerin de alındığını duyurdu. 

köy korucuları

başbakan, gelen bir soru üzerine, geçici köy korucularıyla kapsamlı toplantı yaptıklarını, konfederasyonlarıyla görüştüklerini söyledi. korucuların terörle mücadelede önemli rol oynadığına işaret eden başbakan, şöyle devam etti

"ancak talepleri, 'içişleri bakanlığı bünyesinde gözüksek de bakanlık bizi sahiplenmiyor. kendimizi öksüz hissediyoruz' diyorlar. bunu biz de inceledik ve yasal boşluk var. bunun üzerine içişleri bakanımız çalışma başlattı, sadece geçici köy korucularının sorunlarını takip edecek bir daire başkanlığı kurdu. her türlü konularıyla yakından ilgilenmek, ihtiyaçlarını karşılamak ve terörle mücadele konusunda fedakarlık gösteren bu insanların mağduriyetlerini önlemek olacak."

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;