Dünya

Kronoloji: Uçak kazaları

Dünyanın en yüksek sayıda ölümle sonuçlanan uçak kazaları.

2010'da Hindistan'ın güneyindeki uçak kazasından kurtulan olmadı. [AA]

7 eylül, 2011

rusya’da lokomotif yaroslavl buz hokeyi takımını taşıyan uçak, yaraslavl yakınlarında düştü. kazada çoğu sporcu 43 kişi ölürken, sadece iki kişi sağ kurtulabildi.

11 temmuz, 2011

35 yolcuyu taşıyan uçak motorlarının yanması sonucu sibirya’da düştü. kazada beş kişi öldü.

18 mayıs, 2011

arjantin’deki uçak kazasında 19 yolcu ile üç mürettebat hayatını kaybetti

aralık 2010

nepal’de başkent katmandu’ya gitmekte olan uçak dağa çarptı, 22 yolcu öldü.

4 kasım, 2010

küba’da dağlık alana düşen uçaktan kurtulan olmadı, 68 kişi öldü.

25 ağustos, 2010

demoktarik kongo cumhuriyeti’nde iç hat seferini yapan uçakta bir yolucunun çantasında taşıdığı timsahın kaçması sonucunda, uçakta yaşanan panik kazaya neden oldu, 21 kişi öldü.

temmuz 2010

airbus a321 tipi yolcu uçağı pakistan’ın başkentini islamabad çevresindeki tepelere çarptı, uçakta bulunan toplam 152 yolcu ve mürettebattan kurtulan olmadı.

mayıs 2010

air india havayollarına ait yolcu uçağı, hindistan’ın güneyinde düştü, 158 kişi öldü.

nisan 2010

rusya’nın smolensk havaalanına gitmekte olan uçak sis yüzünde ormanlık alana düştü. uçakta bulunan polonya cumhurbaşkanı lech kaczynski  ile beraber 96 kişi öldü.

haziran 2009

fransa havayolları’nın 447 sefer sayılı airbus a-330 tipi yolcu uçağı, rio de jenerio’dan paris’e uçarken atlantik okyanusu’na düştü. kazada 228 kişinin hayatını kaybetti.

şubat 2003

iran’da islam devrim muhafızlarının kullandığı ilyuşin 76 tipi bir askeri uçak, kirman yakınlarında düştü. tahran’dan dubai’ye yaptığı sefer sırasında çakılan uçaktaki 302 kişinin tümü hayatını kaybetti. konu hakkında hazırlanan resmi raporda kazanın hava şartları nedeniyle meydana geldiği kaydedildi.

kasım 2001

amerikan havayolları’nın 587 sayılı airbus a-300 tipi uçağı new york’un queens bölgesi yakınlarında düşerek 260 yolcu ve yerdeki beş kişinin ölümüne sebep oldu. uçak, dominik cumhuriyeti’ne gitmek üzere jfk havaalanı’ndan havalandıktan hemen sonra kaza yaptı. kazanın nedeni pilotaj hatası olarak bildirildi.

aralık 1988

new york-londra seferini yapmakta olan panam havayolları’nın boeing 747  tipi 103 sefer sayılı yolcu uçağı, iskoçya’nın lockerbie kasabasının yakınlarında bombayla patlatıldı. uçağın içindeki 259, yerde bulunan ise 11 kişi hayatını kaybetti. uçağı bombaladığı iddia edilen libyalı abdelbaset al - megrahi isimli kişi, 31 ocak 2001 tarihinde ömür boyu hapse mahkûm edildi. 20 ağustos 2009 tarihinde ise, britanya hükümeti mahkûmun ülkesine dönmesine izin verdi.

eylül 1998

isviçreli swissair’ın new york-cenevre seferini yapmakta olan 111 sayılı mcdonnell douglas md-11 tipi uçağı yangın sonucu atlantik okyanusu’na çakıldı. uçağın üretiminde kullanılan yanabilir materyalin ateş alması sonucu kazanın oluştuğu bildirildi. kanada’dadaki st. margaret’s koyu’nun sekiz kilometre açığında meydana gelen bu kazada uçaktaki 229 kişinin tamamı hayatını kaybetti.

eylül 1997

endonezya’nın başkenti cakarta’dan bir diğer şehri medan’e yurtiçi sefer yapmakta olan garuda havayolları’nın 152 sefer sayılı airbus a-300 tipi uçağı, görüş mesafesinde yaşanan sorun nedeniyle medan yakınlarında düştü. uçakta bulunan 12’si mürettebat 234 kişinin tümü hayatını yitirdi.

kasım 1996

yeni delhi’den dahran’a giden suudi arabistan havayolları’na ait yolcu uçağı, kazakistan havayolları’na ait bir uçakla havada çarpıştı.
semerkant’tan gelen 1907 sefer sayılı, boeing 747 tipi bir uçak olan ilyuşin-76, indira gandhi havaalanı’na inmeye çalışırken korkunç kaza gerçekleşti. uçak izin verilen yüksekliğin altına düşünce 763 sefer sayılı boeing

temmuz 1996

abd’li trans world havayolları’na ait 800 sefer sayılı boeing 747 tipi yolcu uçağı, new york yakınlarında atlantik okyanusu’na çakıldı. new york’tan roma’ya seyahat etmekte olan uçakta 230 kişi hayatını kaybetti. kazaya, “sefer sırasında oluşmuş bir kısa devrenin yakıt tankında bir patlamaya neden olabileceği” açıklaması yapılsa da, incelemelerden kesin bir sonuç çıkmadı.

nisan 1994

tayvan’ın başkenti taipei’den havalanmış olan çin havayolları’nın 140 sefer sayılı airbus a-300 tipi uçağı, japonya’nın nagoya havaalanı’na inmek üzereyken pilotaj hatası sonucu yere çakıldı. uçaktaki 271 yolcu ve mürettebattan sadece yedisi kurtulabildi.

temmuz 1991

nijerya havayolları adına cidde’dedeki hacıları sokoto’ya taşıyan kanadalı nationair’ın mcdonnell douglas dc-8 tipi uçağı, kalkışa geçtikten kısa süre sonra yanmaya başladı ve düştü. kazada 2120 sefer sayılı uçakta bulunan 261 kişinin tümü öldü. kazanın nedeni, “az şişirilen lastiklerin kalkış sırasındaki sürtünme yarattığı ve bu nedenle alev aldığı” sözleriyle açıklandı.

temmuz 1988

iran havayolları’nın airbus a-300 airbus tipi uçağı, basra körfezi’nde bir abd savaş gemisi tarafından düşürüldü ve 290 kişi yaşamını yitirdi. uçak, 655 sefer sayısıyla tahran-dubai seferini yapıyordu.

aralık 1985

abd’li hava yolu şirketi arrow air’ın 1285 sefer sayılı mcdonnell douglas dc-8 tipi uçağı, kaire’den abd’nin kentucky eyaletinde yer alan campbell askeri üssü’ne uçuyordu. almanya’nın köln şehri ve kanada’nın gander kasabasında aktarma yaptıktan sonra düşen uçak, 256 kişinin ölümüne neden oldu. düşüş nedeni kesin olarak belirlenemedi.

ağustos 1985

japon havayolu şirketi japan airlines’ın tokyo - osaka seferini yapan 123 sefer sayılı boeing 747 tipi uçağı kalkıştan 40 dakika sonra kuyruğunun kopması sonucunda kontrolünü kaybetti ve bir dağa çarptı. kazada, uçaktaki 524 kişiden 520'si hayatını kaybetti.

haziran 1985

hindistan havayolları’na ait emperor kanishka isimli bombay uçağı, irlanda yakınlarında, atlantik okyanusu’nun üzerinde bomba ile patlatıldı.
toronto’dan hareket eden, londra ve yeni delhi aktarmalı 182 sefer sayılı boeing 747 tipi uçaktaki 22 mürettebat ve 307 yolcunun tümü bu kazada hayatını yitirdi. bombalı saldırıdan hindistan’daki sih ayrılıkçıları sorumlu gösterilse de, olay sonucunda yapılan soruşturmalarda kesin kanıtlar elde edilemedi. bombalamayı gerçekleştirenlerin kim olduğu kanıtlamadı ancak singh reyat isimli kişi “saldırı amaçlı bomba yapmak” ve “mahkemeye yalan söylemek” suçlarıyla 2 mayıs 2010’da kanada’da hüküm giydi.

eylül 1981

alaska’nın anchorage şehrinden kalkıp seul yönünde seyreden kore havayolları’nın 007 sefer sayılı boeing 747, rotasından çıkarak sovyetler birliği hava sahasına girdi. rus savaş uçaklarınca vurulup ve japon denizi'ne düşürülen uçaktaki 269 kişinin tümü hayatını kaybetti.

ağustos 1980

suudi arabistan havayolları’na ait lockheed tristar tipi uçağın kargo bölümü, 163 sayılı karaçi uçuşunu gerçekleştirmek için dönemin riyad havalimanı’ndan kalktıktan altı dakika sonra yanmaya başladı. uçak havalimanına geri döndü, ancak yangın söndürme ekibi müdahale edemeden uçaktaki 301 kişilik  yolcu ve mürettebatın tümü hayatını kaybetti.

kasım 1979

yeni zelanda’nın auckland havaalanı'ndan kalkan 901 sefer sayılı yeni zelanda havayolları uçağı, antartika üzerinden geçerken görüş mesafesinde yaşadığı sorun nedeniyle erebus dağına çarptı. kıtayı havadan görmek isteyenlere yönelik olarak sefer yapan mcdonnell douglas dc-10 tipi gezi uçağında bulunan 257 kişi hayatını kaybetti.

mayıs 1979

amerikan havayolları’na ait mcdonnell douglas dc-10 tipi uçak, chicago’daki o’hare havaalanı’ndan kalkışı sırasında düştü. uçaktaki 271 kişiye ek olarak yerde bulunan iki kişi öldü. 191 sefer sayılı uçağın rotası los angeles havaalanı’ydı.

mart 1977

hollanda menşeeli kraliyet havayolları (klm - royal dutch airlines) ve abd’nin panam havayolları’na (american world airways) ait iki uçak yerde çarpıştı ve sonucunda toplam 583 yolcu ile mürettebat hayatını kaybetti. felaket, kanarya adaları’ndaki las palmas havalimanı’nda gerçekleşen bombalı saldırı nedeniyle boing 747 tipi uçakların tenerife havalimanı’na yönlendirilmesi sonucunda gerçekleşti. amsterdam’dan hareket etmiş olan 4805 sefer sayılı hollanda uçağından kimse kurtulmazken, new york ve los angeles’tan gelen yolcuları taşıyan 1736 sayılı uçaktaki yolculardan 64’ü kurtulabildi.

mart 1974

türk hava yolları’nın (thy) mcdonnell douglas dc-10 tipi ankara adlı yolcu uçağı paris'ten havalandıktan bir süre sonra fransa’nın oise şehrindeki ermenonville ormanları’na çakıldı. kargo kapısındaki üretim hatası nedeniyle düşen 981 sefer sayılı uçak londra’nın heathrow havaalanı’na gidiyordu. kazada, 12'si mürettebat olmak üzere toplam 346 kişi yaşamını yitirdi.

kaynak: al jazeera  ve ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;