İsrail - Filistin sorunu

Kudüs ve Gazze'de Mescid-i Aksa öfkesi

İsrailli bir hahama suikast girişimi üzerine, bir Hamas üyesini öldürüp Mescid-i Aksa'yı Müslümanlara kapatan İsrail'e karşı öfke yükseliyor. Hamas ve Fetih, Filistinlileri cuma namazından sonra Aksa eylemlerine çağırdı.

İsrail 1967 yılından beri ilk kez bir gün boyunca Mescid-i Aksa'yı Müslümanlara kapattı. [Fotoğraf: AFP-Arşiv]

al jazeera kudüs muhabiri velid ömer'in aktardığına göre, fetih hareketi batı şeria'daki filistinlileri, hamas da gazzelileri, israil’e karşı öfke eylemlerine çağırdı. israil güvenlik güçleri mescid-i aksa’nın çevresine takviye ekipleri sevk etti.

kudüs’te gerginlik, israil’in yahudi bir hahama suikast girişiminde bulunmak gerekçesiyle eski bir filistinli esiri öldürmesinin ardından tırmandı.

hamas ve islami cihad hareketleri, “israil’in süleyman mabedi’ne dönüşü” adlı konferanstan döndüğü sırada uğradığı silahlı saldırı nedeniyle ağır yaralanan  ‘aşırı sağcı’ yahudi haham yehuda glick’in suikast girişimini övmüştü.

israil silahlı saldırının ardından mescid-i aksa’nın tüm müslümanlara kapatıldığını duyurdu.

'aksa'yı kapatmak bir savaş ilanı'

filistin yönetimi başkanı mahmud abbas, israil’in mescid-i aksa’yı kapatma kararını ‘savaş ilanı’ olarak nitelendirdi.

ürdün ise israil’in müslümanlar için üçüncü en kutsal cami olarak kabul edilen mescid-i aksa’yı kapatmasını ‘devlet terörü’ olarak niteledi.

aşırılık yanlısı yahudilerin mescid-i aksa'ya yönelik ihlalleri

"süleyman mabedi kalıntılarının külliye alanının altında olduğuna" inanan yahudi yerleşimciler burada kazı çalışmaları yapıyor. yerleşimciler ve israilli yetkililer zaman zaman aksa külliyesi'ne girerek cami cemaatini ve eğitim gören öğrencileri taciz ediyor. müslümanların karşı çıktığı bu tür ihlaller nedeniyle mescid-i aksa'da sık sık gerginlik yaşanıyor.

kaynak: al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;