Irak Kürdistan Özerk Bölgesi

Kürt petrolü yeniden Türkiye'ye akıyor

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi hırsızlık sebebiyle durdurulduğunu belirttiği Türkiye'ye petrol sevkıyatının yeniden başladığını duyurdu.

irak kürdistan bölgesel yönetimi (ikby), türkiye'ye petrol sevkiyatının yeniden başladığını duyurdu. ikby doğal kaynaklar bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, "türkiye sınırları içindeki boru hattında şanlıurfa kentinde kurban bayramı'nın birinci günü yapılan hırsızlık nedeniyle duran petrol sevkiyatı bugünden itibaren tekrar başlamıştır" denildi.

boru hattına yönelik saldırıların irak halkına büyük zarar verdiğine vurgu yapılan açıklamada, "güvenlik açısından hassas bir süreçten geçiyoruz. teröristlere (işid) karşı yapılan savaş halkımız için çok önemlidir. irak'ın ve kürdistan bölgesinin tek geçim kaynağı ise petrol geliridir" ifadeleri kullanıldı.

pkk'ya işaret edilerek, "kürdistan bölgesi halkının rızkına yönelik saldırıları" durdurması çağrısında bulunulan açıklamada "saldırılar devam ederse peşmerge ve asayiş güçlerinin maaşlarını veremeyiz. işid ile mücadelede tek dayanağımız petroldür. o nedenle saldırganlar ve bundan kazanç sağlayanlar bu eylemi derhal sona erdirsin" denildi.

"kendi menfaatleri için borulara sabotaj düzenliyorlar"

ikby hükümeti sözcüsü sefin dizayi, kerkük-yumurtalık petrol boru hattına şanlıurfa'da düzenlenen saldırıya ilişkin, "pkk, haziran ayında yapılan sabotajı üstlendi. son yapılanların ise pkk'nın siyasetinin bir devamı olmamasını temenni ediyoruz" dedi.

dizayi, erbil'de gazetecilere yaptığı açıklamada, pkk'nın irak'tan türkiye'ye giden boru hattına yönelik saldırılarını değerlendirdi. boru hattının zaman zaman çirkin saldırıların hedefi olduğunu belirten dizayi, borulara yönelik sabotaj ve hırsızlıkların olumsuz sonuçlar doğuracağını kaydetti. dizayi, "bazı düşük karakterli gruplar, kendi menfaatleri için bazen borulara sabotaj düzenliyor, kimi zaman da mafyavari bir şekilde hırsızlık yapıyorlar" diye konuştu.

saldırılar nedeniyle irak'ın büyük zarar gördüğünü anlatan dizayi, "tamirat uzun sürdüğü için petrol sevkiyatı duruyor. bu bizim için büyük zarar demek" ifadesini kullandı. 

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;