Kültür-Sanat

Kürt sineması dernekleşti

Sinema ve televizyon sektöründe çalışanları bir araya getirmek ve Kürtçenin gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla Kürt Sinemacılar ve Televizyoncular Derneği kuruldu.

Konular: Kültür-Sanat
Kürtçe'nin gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla Kürt Sinemacılar ve Televizyoncular Derneği (KUSİ-KURD) kuruldu. [AA]

sinema ve televizyon sektöründe çalışanları bir araya getirmek ve ve kürtçe'nin gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla kürt sinemacılar ve televizyoncular derneği'nin (kusi-kurd) kurulduğu bildirildi. aa muhabirine konuşan kusi-kurd başkanı salih süleymani, "hiçbir siyasi parti ve kuruluşla ilişkimiz yok. amacımız kürt televizyoncuları, editörleri, yönetmenleri, oyuncuları ve sinemacıları bir araya getirmek ve kürtçe medya dilini geliştirmek" dedi. 

kültürel bir etkileşimin oluşmasını hedeflediklerini söyleyen süleymani, kürtçe öğrenmek veya kürtçe'sini geliştirmek isteyenler için dil dersleri vermeye başladıklarını belirtti. spikerlik derslerine de yakın zamanda başlayacaklarını ifade eden süleymani, kürtçe "kaplumbağa" anlamına gelen "kusi" kelimesini derneğe isim ve logo olarak seçme nedenlerini ise şöyle açıkladı: 'kaplumbağa en uzun yaşayan hayvanlardan. sert bir kabuğa sahip ve ağır yürür. ancak azimlidir. tavşanla yarışacak kadar da özgüven sahibidir. biz de şimdilik kaplumbağa hızında azimli bir şekilde az ama güzel işler yapmayı hedefliyoruz. fakat bu az işler ileride artacak. inanıyoruz ki organize edeceğimiz ödül geceleri, film festivalleri, medya eğitimleri ve diğer çalışmalarla kendimizden çokça söz ettireceğiz.'

kızılay karanfil sokak'ta bulunan derneklerinin, ankara valiliği'nden alınan izinle kurulduğuna dikkati çeken süleymani, isteyen herkesin derneğe üye olabileceğini dile getirdi. kusi-kurd başkan yardımcısı zelal mevlütoğlu da yeni kurdukları derneğe gösterilen ilgiden memnun olduklarını, dil kursları kayıtlarının dolduğunu söyledi. kürtçe'nin gelişmesini amaçladıklarını vurgulayan mevlütoğlu, özellikle zazaca'nın kaybolmaya yüz tutmuş diller listesinden çıkarılması için çalışmaları gerektiğini belirterek, "bu anlamda derneğin çalışmalarının yararlı olacağını düşünüyorum" dedi. 

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;