Musul operasyonu

'Kurtarılan' bölgelerdeki tehlike

Irak ordusu ve Peşmerge güçleri, Musul kent merkezine ulaşmak için zamanla yarışıyor. Ancak bu güçlerin ele geçirdiğini söylediği bölgelerde bile aralıklı çatışmalar yaşanıyor.

Sahadan gelen bilgiler, IŞİD unsurlarının orada hâlâ mukavemet gösterdiği ve örgüt ile ordu arasında çatışmaların devam ettiği yönünde. [Fotoğraf: Reuters]

irak terörle mücadele teşkilatı komutanı talip şagati, geçen perşembe günü bartılla ilçe merkezinin tamamen işid’den geri alındığını açıklamıştı.

ancak, bölgeye hâlâ onlarca askeri araç ve tank sevkiyatı devam ediyor. bartılla bölgesine hâkim zertek tepelerinden bölgeye yönelik top atışları da sürüyor. abd öncülüğündeki koalisyonun uçakları havadan destek sağlıyor.

sahadan gelen bilgiler, işid unsurlarının bölgede hâlâ mukavemet gösterebildiği ve örgüt ile ordu arasında çatışmaların devam ettiği yönünde.

irak ordusu, bölgenin askeri alan olduğu gerekçesiyle gazetecilerin girmesine izin vermiyor. gece saatlerinde işid’den temizlendiği zannedilen yakın köylerden çatışma sesleri geliyor.

al jazeera muhabiri nasır şedid, bu durumun sadece bartılla'ya mahsus olmadığını ve başika bölgesinde de benzer bir durumun olduğunu belirtti. peşmerge güçlerinin başika çevresinde iki gün önce ele geçirdiğini söylediği köylere de top atışlarının devam ettiğini ifade etti.

şedid'e göre, ordu ve peşmerge güçleri, mümkün olabildiğince hızlı bir şekilde musul kent merkezine yaklaşmaya çalışıyor. bu amaçla bölgeleri tamamen taramadan ilerliyor. geride bırakılan bölgelerde saklanan işid unsurları yeniden harekete geçince de çatışmalar başlıyor.

musul operasyonu

işid'in 2014'te ele geçirdiği musul kentini örgütün elinden geri almak için 17 ekim'de operasyon başlatılmıştı.

irak ordusu ve peşmerge güçleri tarafından ortak bir şekilde yürütülen operasyon ilk başta doğudaki hâzır, güneydoğudaki guveyr ve güneydeki kayyara olmak üzere 3 koldan başlatılmıştı.

peşmerge güçleri 20 ekim'de başika kasabasını ele geçirmek için kuzeyden de bir saldırı başlatmıştı. irak ordusu ve peşmerge güçleri operasyon kapsamında yaklaşık 70 köyü ele geçirdiğini duyurmuştu.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;