Bilim-Teknoloji

Kürtçe Google Çeviri'de

Google Translate, çeviri hizmeti sağladığı dillere 13 tane daha ekledi. Eklenen diller arasında Kürtçe'nin Kurmanci lehçesi de var.

Google Çeviri, kameradan anında çeviri hizmeti sunuyor. [Fotoğraf: Şükrü Oktay Kılıç / Al Jazeera Türk]

google'ın anlık çeviri hizmeti sağladığı dillerin sayısı, son eklemeyle 13 artarak 103'e ulaştı. dünya çapında konuşulan diller arasında en yaygınlarından başlayarak çeviri hizmetini genişleten şirketin yeni eklediği diller arasında kürtçe'nin kurmanci lehçesi de var.

eklenen diğer 12 dil şöyle: kırgızca, hawaice, samoaca, iskoç gaelce, shona (bantu dili), korsikaca, frizyece, amharca, sintçe, peştuca (afganca) ve xhosa (zulu dili)

google böylece yaklaşık 120 milyon insanın daha teoride çeviri hizmetini kullanabilmesini sağlayarak, dünyadaki çevirimiçi nüfusun yüzde 99'unu kapsar hâle geldi.

topluluk neden önemli?

21 şubat dünya anadil günü yaklaşırken, google herkesten çeviri topluluğuna katılarak dünya dillerinin korunmasına yardımcı olmalarını rica ediyor.

şimdiye kadar yaklaşık 3 milyon kişi, 200 milyondan fazla sözcüğün çevirisine katkıda bulundu. başlarda oldukça basit ve düz çeviriler yapan teknoloji, kullanıcılardan gelen düzeltmelerle zamanla başarısını artırdı.

2006'da çeviri projesine başlayan şirket, önceleri sadece arapça, ispanyolca ve çince gibi dillerden ingilizce'ye çeviri hizmeti sunuyordu. 

kaynak: google

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;