Eğitim

Kurtulmuş: Evrim teorisi bilimsel olarak eskimiş ve çürümüş bir teori

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "Evrim teorisinin müfredatta olup olmaması" konusunda değerlendirmesinin sorulması üzerine, "Evrim teorisi zaten bilimsel olarak eskimiş ve çürümüş bir teoridir. İllâ bu teori, mutlaka okutulacak diye bir kural yok" dedi.

[Fotoğraf: AA]

cnn türk'e konuşan başbakan yardımcısı ve hükümet sözcüsü numan kurtulmuş, "evrim teorisinin müfredatta olup olmaması konusunda değerlendirmeniz nedir?" sorusuna, "evrim teorisi zaten bilimsel olarak eskimiş ve çürümüş bir teoridir. illâ bu teori, mutlaka okutulacak diye bir kural yok. müfredatın içerisinde bu çalışma yapılır. tezlerden bir tez olarak belki gündeme gelebilir. sonuç itibarıyla 'evrim teorisine inananlar, evrim teorisini bilenler çağdaş, ilerici insanlardır, buna karşı çıkanlar gerici, çağ dışı insanlardır' görüşü esas çağ dışı görüştür. evrim teorisi bu anlamda, eski tarih boyunca da tartışılan görüşlerden birisidir. dolayısıyla bunun üzerinden bir tartışmayı çok doğru bulmuyorum" yanıtını verdi.

"türkiye'ye dönük kampanyanın parçası"

uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu fitch, türkiye'nin kredi notunu düşürmüş, s&p de türkiye'nin not görünümünü "durağan"dan "negatif"e indirmişti.

"kredi derecelendirme kuruluşlarının farklı değerlendirmeleri var. yeni bir haftaya giriyoruz. ekonomi buna nasıl tepki verir?" sorusu üzerine kurtulmuş, türkiye'nin zaman zaman derecelendirme kuruluşlarının not vermesiyle karşı karşıya kaldığını söyledi.

numan kurtulmuş, bu süreci sakin bir şekilde yürütebilmenin önemine işaret ederek, "yani ne notlarımızı yükselttiği zaman 'türkiye ekonomisi güllük gülistanlık' mânâsına gelmeli ne de not indirdiği ya da görünümü, istikameti değiştirdiği zaman 'eyvah yandık, bittik' moduna girmemeliyiz" diye konuştu.

başbakan yardımcısı kurtulmuş, ekonominin kendi dinamiklerinin sağlıklı yürütülmesinin önemli olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"bu açıdan baktığınız zaman türkiye'nin makro ekonomik dengelerinde çok şükür büyük bir sorun yoktur. türkiye'de esas olan üretim tarafını artırmak. yani türkiye ekonomisinin üretim gücünü kuvvetlendirmektir. o çerçevede de biliyorsunuz sürekli birtakım tedbirler almaya gayret ediyoruz. geçen hafta içinde başbakanımızın cazibe merkezleriyle ilgili kamuoyuna açıkladığı bir teşvik programı var. yani bizim yapmamız gereken üretimi artıracak, özellikle kobi'leri destekleyecek, türkiye'de finansman maliyetlerini azaltacak tedbirleri alabilmektir. makro ekonominin genel dengelerini bozmayacak şekilde ekonomi yönetimini sürdürebilmektir. aynı şekilde bankacılık ve finans sektörünün de dengelerinin bozulmaması için gayret sarf etmektir. böyle bakınca bu ekonomi derecelendirme kuruluşlarının şahsen etkilerinin fazla olmayacağı kanaatindeyim. burayı hassas, dengeli şekilde geçirmeli, bunların ne manaya geldiğini iyi takip etmemiz lâzım. ama sonuç itibarıyla zaman zaman derecelendirme kuruluşlarının ekonomik kaygılarla değil, siyasi kaygılarla da türkiye'nin notlarıyla ilgili olumsuz davrandıkları oldu. türkiye'nin açıkçası hem döviz üzerindeki bu baskının, döviz üzerinde oynayan birtakım uluslararası aktörlerin hem de derecelendirme kuruluşlarının bu son kararlarının türkiye'nin köşeye sıkıştırılmasına dönük olarak sürdürülen kampanyanın bir parçası olduğunu düşünüyorum."

referandum

anayasa referandumuna ilişkin soru üzerine ise başbakan yardımcısı numan kurtulmuş, şu değerlendirmeleri yaptı:

"bir kere erken seçim meselesini kaldıralım. erken seçim ihtimali yoktur. türkiye'de yeni seçilmiş bir parlamento var, yapacak çok işi var. anayasa değişiklik paketi parlamentodan geçti. parlamento buna benzer çok önemli işler yapacak. dolayısıyla seçim meselesini bir kenara koymamız lâzım. (referandumdan) karar ne çıkarsa çıksın, o ayrı bu ayrı bir konu. referandum önümüzde önemli bir meseledir. bu referandumu da 'her şey referanduma bağlı.' şeklinde görmemek lâzım. referandum olacak, ne sonuç çıkarsa çıksın başımızın üstünde, türkiye yoluna devam edecek. demokrat olmak bunu baştan kabul etmek demektir. 'referandumdan benim istediğim çıkmazsa bu millet yanlış yapıyor.' yok böyle bir şey. bu millet bizim kanaatimizce çok yüksek oranda 'evet' oyu verecektir. ama ne karar verirse versin başımız gözümüz üstüne. bu olgunluk içerisinde siyaset davranmak mecburiyetindedir. yoksa birden fazla seçeneğin bir anlamı kalmaz siyasette. referandumun türkiye siyaseti için hatta türkiye demokrasi tarihi için çok önemli bir adım olduğuna inananlardanım. inşallah türkiye burada yeni türkiye istikametinde çok önemli bir virajı dönmüş olacak. ama sonuçta bütün ekonomiyi, her şeyi getirip, referandum üzerinden konuşmanın da doğru olmadığını düşünüyorum."

"'evet' terörle mücadeleye destek anlamına da gelir"

"terör örgütleri, referandum kampanyasından 'hayır' çıkmasını mı isterler? saldırılarını bu hedefe doğru mu motive ederler?" sorusu üzerine kurtulmuş, "olabilir. bu anlamda böyle bir motivasyon ortaya çıkabilir. her seçim ortamı bir tartışma ortamıdır. söylediğimin arkasında bu da var. toplumsal gerginliklerden istifade etmeye çalışırlar. kast ettiğim, sorgulamaya çalıştığım yer burasıdır. bu anlamda da 'evet' çıkmaması için de gayret sarf edebilirler" diye konuştu.

"referandumdan 'evet' çıkarsa, terörle mücadele konusunda hangi yeni şartlar oluşur?" sorusuna ise kurtulmuş, şu karşılığı verdi:

"mhp'nin sayın genel başkanı niçin bu süreçte 'evet'e destek veriyor? 'türkiye'nin bir beka meselesi ve bölünme meselesi vardır. biz bunu önlemek için 'evet' diyoruz.' diyor. çok büyük oranda, belki başka partilerden insanlar da türkiye'nin bu beka meselesini gören insanlar da 'evet' kampanyasına destek verecekler. sandıktan 'evet' çıkmış olması, terörle yapılan mücadeleye verilen bir destek anlamına da gelir. hiç kuşkusuz böyledir. 'hayır' isteyenler buradan da tersini okuyup yine kasıtlı bir yorum yapmasınlar. 'hayır diyenler terörle mücadele yapılmasın mı? diyorlar.' diyecekler. duyuyor gibiyim o kasıtlı sesleri. hayır onu kastetmiyorum. ama 'evet' oyu çıkarsa, bu terörle mücadelenin daha etkin bir şekilde sürdürülmesine de 'evet' anlamına gelir. bu anlamda, inşallah 'evet' terörle mücadelede yeni bir ruhun, yeni bir psikolojinin daha etkin bir mücadele imkanının ortaya çıkmasını sağlar. ayrıca yürütmenin tek elde toparlanması dolayısıyla hem ekonomi alanında hem diğer alanlarda olduğu gibi terörle mücadele alanında da süratli, etkin kararlar alınmasına vesile olabilir."

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;