Ekonomi

Kuzey Irak'ta 1351 Türk şirketi

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne Türk firmaları yoğun ilgi gösteriyor. Bölgede 3 bin 13 yabancı firma faaliyet gösteriyor. Bunun 1351 tanesi Türk şirketi.

Konular: Küresel ekonomi

irak kürt bölgesel yönetimi'nde (ikby), bin 351 türk firmasının faaliyet gösterdiği açıklandı. 

ikby ticaret ve sanayi bakanlığı şirket tescil müdürü dilzar ismail, "3 bin 13 yabancı firmanın bulunduğu kürdistan bölgesinde en çok türkiye'den şirket bulunuyor. türkiye'nin bölgede bin 351 şirketi var. türkiye'yi 341 şirketi ile iran takip ediyor. bölgemizde lübnan'ın 163, birleşik arap emirlikleri'nin 161, ingiltere'nin 129, abd'nin ise 118 şirketi faaliyet gösteriyor" dedi.

baas rejiminin yıkılmasının ardından bölgeye en yakın olan türkiye'den çok sayıda firmanın irak'a gelerek yatırım yaptığını anlatan ismail, bu nedenle türk şirketi sayısının fazla olduğunu dile getirdi.

kürt bölgesinde 300 petrol ve gaz şirketi olduğunu aktaran ismail, bunların 60'ının yabancı olduğunu kaydetti. ismail, terör örgütü işid'in saldırıları ve irak merkezi hükümetinin, ikby hükümetinin bütçedeki payını kesmesi üzerine şirketlerin hakedişlerini alamadıklarını, bu ve diğer nedenlerle yatırım yapan şirket sayısında yüzde 60 düşüş yaşandığını söyledi.

10 bin türk ayrıldı

erbil, süleymaniye ve duhok illerine yayılan 5 milyon 500 bin nüfuslu kürt bölgesel yönetimi, irak'ta siyasi, ekonomik istikrarı ve güvenli olmasıyla yabancı yatırımcıların ilgisini çekiyordu. ancak petrol anlaşmazlığı nedeniyle merkezi irak hükümetinin, kürtlerin bütçesini kesmesi nedeniyle 2014 mart'ından itibaren bölgede ekonomik kriz başlamıştı. terör örgütü işid'in, 10 haziran'da musul'u, ardından diğer bölgeleri alması kürt bölgesinde yaşanan krizin derinleşmesine sebep olmuştu. bu nedenle bölgede iş yapan yabancı firmaların bir kısmı, yatırım ve projelerini durdurarak ülkelerine dönmüştü.

türk firmaları daha çok merkezi hükümet kontrolündeki bağdat, musul, diyala, basra, selahaddin ve enbar gibi çatışmaların yaşandığı bölgelerinden çekilmişti. irak'ın orta ve güneyindeki 300 türk firmasının yatırımlarını durdurması nedeniyle 10 bin türk işçi de irak'ı terk etmişti.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;