Kürt sorunu

Kuzey Irak'taki kamplar vuruldu

Türk Hava Kuvvetleri'ne ait F-16 uçakları dört yıl aradan sonra Kuzey Irak'taki PKK kamplarını vurdu. Diyarbakır'daki 8. Ana Jet Üssü'nden havalanan uçaklar PKK'nın Zap, Gare, Haftanin, Metina ve Avaşin'deki kamplarını bombaladı.

F-16

cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan'ın "tehdit nereden gelirse gelsin devletimiz gereken adımları atacaktır" açıklamasından saatler sonra türk jetleri yeniden diyarbakır 8. ana jet üssü'nden havalandı. yerel kaynaklar kaynaklar f-16'ların hem kuzey irak'taki pkk hem de suriye'deki işid hedeflerini vurduğunu söyledi. doğan haber ajansı, türk savaş uçaklarının irak'ın kuzeyindeki beş ayrı noktada bulunan pkk kamplarına hava saldırısı düzenlediğini duyurdu. pkk'nın zap'taki kritik lojistik kampıyla gare, haftanin, metina, hakurk ve avaşin vuruldu. zap'ı vuran uçaklar, pkk'nın ana kampı kandil'e yönlendi.

'cehennem topu'

çukurca 2. hudut tugay komutanlığı'na bağlı işıklı 3. hudut tabur komutanlığı gezgintepe üs bölgesinde konuşlu bulunan ve "cehennem topu" olarak bilinen 40 kilometre menzile sahip fırtına obüsleri ile pkk'nın irak'ın kuzeyindeki kampları ateş altına alındı.

afp'ye konuşan pkk sözcüsü bahtiyar doğan, saat 23:00'ten itibaren sınıra yakın pozisyonlarının hem türk f-16'ları hem de karadan top atışlarıyla vurulduğunu söyledi.

türkiye'nin kuzey irak'taki pkk kamplarına yönelik hava operasyonu tam da abd savunma bakanı ashton carter'ın kuzey irak'ta kürt bölgesel yönetimi'nin başkanı mesut barzani ile görüşmesinin hemen ardından geldi. 

bir saati aşkın süre devam eden ve ilçe merkezinden de sesi duyulan top atışlarında, belirlenen hedeflerin başarıyla etkisiz hale getirildiği öğrenildi.

çankaya'da özel güvenlik zirvesi

başbakan ahmet davutoğlu'nun başkanlığında operasyonların hemen ardından çankaya köşkü'nde özel güvenlik zirvesi toplandı. saat 02.20'de başlayan toplantı 1 saat 10 dakika sürdü. toplantıya, başbakan yardımcıları bülent arınç ve yalçın akdoğan, içişleri bakanı sebahattin öztürk, milli savunma bakanı vecdi gönül, ulaştırma, denizcilik ve haberleşme bakanı feridun bilgin, enerji ve tabii kaynaklar bakanı taner yıldız, genelkurmay ikinci başkanı orgeneral yaşar güler, kara kuvvetleri komutanı orgeneral hulusi akar, jandarma genel komutanı orgeneral abdullah atay, hava kuvvetleri komutanı orgeneral akın öztürk, başbakanlık müsteşarı kemal madenoğlu, mit müsteşarı hakan fidan, dışişleri bakanlığı müsteşarı feridun sinirlioğlu, başbakanlık başmüşaviri hatem ete, başbakanlık dışişleri başdanışmanı kemal ökem ile emniyet genel müdürü celalettin lekesiz ve  başbakanlık basın başdanışmanı osman sert katıldı.

Güvenlik zirvesi Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında yapıldı.
[[Fotoğraf: AA]]

toplantıda hava kuvvetleri komutanı orgeneral öztürk operasyonla ilgili brifing verdi. 

başbakanlık'tan yapılan açıklamada şöyle denildi:

"toplantıda operasyonları yürütmekte olan birimler sayın başbakanımıza gelinen aşama ve sürecin bundan sonraki safahatına ilişkin brifing vermiştir. terörle mücadelede alınacak ilave tedbirler kararlaştırılmış, ilgili kurumlara gerekli talimatlar verilmiştir. gece boyu devam eden ve türk hava kuvvetleri tarafından suriye’nin kuzeyindeki daeş terör örgütü ile kuzey irak’taki pkk terör örgütü hedeflerine dönük icra edilen harekât türk silahlı kuvvetleri’nin milli imkân ve kabiliyetleri ile gerçekleştirilmiştir. hedefler etkili olarak vurulmuştur. uluslararası hukuk çerçevesinde milli egemenliğimizi korumaya dönük meşru adımlarımıza ilişkin olarak sınır ötesi harekâtla ilgili başta birleşmiş milletler ve nato olmak üzere uluslararası kuruluşlar ile dost ve müttefik ülkeler nezdinde dışişleri bakanlığımız aracılığı ile gerekli girişimler ve bilgilendirmeler yapılmıştır."

türk hava kuvvetleri'nin perşembe günkü operasyonunda suriye'deki işid hedefleri vurulmuştu.

başbakan davutoğlu gündüz saatlerinde yaptığı açıklamada, gerekirse suriye hava sahasına da girilebileceğini söylemişti.

dışişleri bakanlığı'ndan akşam saatlerinde yapılan açıklama ile türkiye’deki askeri üslerin abd ve koalisyon ülkelerine ait insanlı ve insansız uçaklara açıldığını, türk hava kuvvetleri’nin de operasyonlara iştirak edeceğini söylenmişti.

kaynak: dha, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;