İşgalin ardından Irak

Kuzey Irak'tan Bağdat'a yalanlama

Neçirvan Barzani, Irak Başbakan Yardımcısı Şehristani'nin "Kürt hükümeti, Bağdat ile anlaşmadan petrol satışı yapmama sözü verdi" sözlerini yalanladı. Barzani, görüşmelerin devam edeceğini söyledi.

Barzani,Türkiye ziyaretinden sonra bütçe krizi ve petrol ihracında Nuri Maliki hükümetiyle yaşanan sorunu çözmek için Bağdat'a gidecek. [AA]

neçirvan barzani, haber sitesi rudawnews'in, "bağdat’a, onların onayı olmadan petrol satmayacağınıza veya ihraç etmeyeceğinize dair bir garanti verdiniz mi?" sorusuna "ne bu tür garanti verildi, ne de böyle bir konuşma geçti. hiç kimseye herhangi bir garanti verilmedi. biz, bağdat ile aramızda uygulanabilecek mekanizmanın ne olacağını konuştuk. onlar da kendi toplantılarını yapıp yazılı olarak bize resmi cevap verecekler. bizler de buna yazılı olarak cevap vereceğiz. biz, kürdistan bölgesi olarak, bağdat ile uygun bir anlaşmaya varmak istiyoruz" diye yanıt verdi. 

irak başbakan yardımcısı hüseyin şehristani'nin, "kürt hükümeti, bağdat ile anlaşmadan petrol satışı yapmama sözü verdi" dediği bildirilmişti.

'görüşmeler devam edecek'

irak kürt bölgesel yönetimi başbakanı neçirvan barzani, pazar günü irak başbakanı nuri maliki ile yaptığı sonuçsuz görüşmenin ardından konuştu. barzani, kürt bölgesinden petrol satışıyla ilgili krizin çözümü için hem erbil hem de bağdat’ın istekli olduğunu ancak çözümün zaman alacağını söyledi.

çözüm önerilerini bağdat yönetimine sunduklarını belirten barzani, merkezi hükümet bu önerileri inceledikten sonra yeni bir toplantı yapılacağını kaydetti. 

barzani, “önemli olan bu görüşmelerin devam edecek olması ve biz tarafların menfaatine uyacak bir anlaşmanın ortaya çıkmasını umuyoruz” şeklinde konuştu.

bağdat yönetiminin bütçe kesintisi tehdidiyle ilgili de konuşan barzani, “onlara çok açık bir şekilde tehdit dilinin kabul edilemez olduğunu ilettik” dedi.

bağdat yönetimi, onayları olmadan kürt bölgesinden türkiye'ye petrol pompalanması durumunda, söz konusu türk şirketlerini kara listeye alıp türkiye hakkında yasal yollara başvuracağını açıkladı.

'kaçakçılık suçlaması'

irak petrol bakanı abdülkerim luaybi kürtlerin bağdat'ın onayı olmadan petrol ihraç etmesini kaçakçılık olarak nitelemişti.

irak kürdistan özerk yönetimi, iki hafta önce ocak ayı sonunda ihracata başlayacaklarını açıklamıştı. kürt petrolü ile ilgilenen yatırımcıları da erbil’de düzenlenecek ihaleye davet etmişti.

dışişleri bakanı ahmet davutoğlu türkiye'nin arzusunun iki tarafın anlaşması olduğunu söylemiş ve komşuların enerji akışının türkiye üzerinden gitmesini sağlayacak her türlü adıma destek olacaklarını söylemişti.

bölgesel kürt yönetimi ile türkiye arasındaki anlaşma

geçen yıl kasım ayının son günlerinde neçirvan barzani kendi sözleriyle 'noelden önce' hayata geçirmek üzere türkiye’ye petrol ihracatını öngören anlaşmalar için ankara’ya gelmişti.

taraflar ertelendiğini açıklasa da türkiye ile irak kürdistan özerk bölgesi arasında yeni bir petrol boru hattının inşasını da içeren enerji anlaşmalarının imzalandığı ortaya çıkmıştı. bağdat yönetimi bu anlaşmaya tepkili.  

bağdat ile erbil arasında petrol gelirlerinin paylaşımı konusunda anlaşmaya varılamaması ve bir dizi siyasi sorun enerji krizini de beraberinde getiriyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;