Kore Yarımadası'nda gerilim

Kuzey Kore'de orduya 'hazır ol' mesajı

Nükleer faaliyetlere yeniden başladığından şüphe edilen Kuzey Kore'nin lideri Kim Jong-Un, bölgede 'her an savaş çıkma ihtimali olduğunu' belirterek, orduyu uyardı.

Konular: Asya - Pasifik

Haberin Öne Çıkanları

Birlikleri gezdi

Rapor sonrası mesaj

'Provokasyon' uyarısı

Uzun menzilli füze denemesi de yapan Kuzey Kore'nin nükleer silah başlığı üretmesinden endişe ediliyor. [AFP]
kim'in bu mesajı, john hopkins üniversitesi abd-kore enstitüsü'nün hazırladığı ve 'pyongyang yönetiminin nükleer faaliyetlere yeniden başlamış olabileceği' yönündeki raporunun ardından geldi. 
 
kuzey kore'nin nükleer yakıt çubuğu üretimine başladığına dair bulgular olduğunu belirten rapor bu iddiasını uydu fotoğraflarına dayandırmıştı. 
 
kuzey kore'nin resmi haber ajansı tarafından verilen bilgiye göre kim, noel öncesi bazı askeri birlikleri ziyaret etti. habere göre kuzey kore lideri 'her hangi bir ihtarda bulunmaksızın' savaş çıkabileceği ihtimalinden bahsederek birlikleri hazırlıklı olma konusunda uyardı. 
 
kuzey kore'de, ülkenin iki numaralı ismi olarak görülen ve aynı zamanda kim'in eniştesi olan jang song-thaek'in geçtiğimiz haftalarda idam edilmesi, kore yarımadası'ndaki gerilimi artırdı. olay ülkenin nükleer programı hakkındaki endişeleri de bir kez daha gündeme getirdi.
 
pyongyang'ın idam kararının ardından kendi içinde birliğini güçlendirmek için nükleer deneme gibi askeri provokasyona girebileceğinden korkuluyor.
 

Nükleer silahlar ve hedefe sevk yöntemleri

 
güney kore ve abd de bu ihtimale karşı uyarılarda bulundu.
 
nükleer faaliyetlerin başladığına dair bulgular var
 
önceki gün yayımlanan rapora göre, kuzey kore yönetimi, nükleer tesisini tam kapasiteyle kullanmak için geniş çapta ve yoğun çalışmalara başladı. uydu görüntülerinde yakıt çubuğu üretiminden arda kalan küllerin döküldüğü bir alan bulunduğu belirtiliyor.
 
tahminler, yongbyon nükleer tesisi’ndeki plütonyum reaktörde kullanılmak üzere yakıt çubuğu üretiminin hedeflendiği yönünde.
 
2006 ve 2009 yıllarında nükleer test yapan kuzey kore, 2013’ün şubat ayında şimdiye kadarki en güçlü denemesini gerçekleştirmişti. pyongyang yönetimi, iki ay sonra da nükleer cephanelerini zenginleştirmek için 2007’den beri kapalı olan yongbyon nükleer tesisi’ni yeniden açacaklarını duyurmuştu.
 
kuzey kore’nin, çoğunluğu plütonyumdan oluşan nükleer malzemesinin altı ile on adet arasında bombaya yetebileceği tahmin ediliyor.
 
kaynak: al jazeera ve ajanslar
 

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;