Asya - Pasifik

Kuzey Kore'den füze denemesi

Kuzey Kore iki orta menzilli füze denemesi yaptı. Füze denemesi, Kuzey Kore'nin nükleer hedeflerinin de görüşüldüğü, ABD, Güney Kore ve Japonya liderlerinin katıldığı Lahey'deki zirveden birkaç saat sonra yapıldı.

Konular: Asya - Pasifik
Pyongyang yönetimi son haftalarda kısa menzilli füzeler deniyordu. [AFP]

güney kore dışişleri bakanlığı, kuzey kore'nin başkenti pyongyang'ın kuzeyindeki sakon bölgesinden ateşlenen füzelerin 650 kilometre uçtuktan sonra kore yarımadası'nın doğu kıyılarının açıklarına düştüğünü duyurdu. güney kore dışişleri, füze denemesini 'ağır bir provokasyon' olarak niteledi.

askeri bir sözcü, füzenin sadece japonya'yı değil, rusya ve çin'i de vurabilecek menzile sahip olduğunu söyledi.

abd ve güney kore füze denemesini kınadı, bm güvenlik konseyi kararlarınının çiğnendiğini savundular.

abd dışişleri bakanlığı kuzey kore'yi 'kışkırtıcı' davranmakla suçladı. dışişleri bakanlığı sözcü yardımcısı marie harf, "kuzey kore'yi sağduyulu davranmaya ve yeni tehditkâr eylemlerde bulunmamaya çağırıyoruz." dedi. 

zirveye denk geldi

pyongyang yönetiminin füze denemesinden birkaç saat önce, japonya başbakanı shinzo abe, abd başkanı barack obama ve güney kore cumhurbaşkanı pak geun hye hollanda'nın başkenti lahey'de, nükleer güvenlik zirvesi'nde bir araya geldi.

japonya, füze denemesinin ikili görüşmelere zarar vermeyeceği düşüncesinde.

nodong füzeleri 2009'dan bu yana ilk kez deneniyor. pyongyang yönetimi son haftalarda kısa menzilli füzeler deniyordu.

kuzey kore, abd ve güney kore'nin ortak tatbikatı sırasında kısa menzilli füze denemeleri de yapmıştı.

füze denemesi ayrıca, güney kore'ye ait bir savaş gemisinin batırılmasının dördüncü yıldönümüne de rastlamış oldu.

kaynak: al jazeera ve reuters

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;