HSYK

Kuzu'dan HSYK önerisi

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu, HSYK'da hukukçular dışında da üyelerin bulunmasını önerdi. Kuzu, "Hep hukukçu olunca, yargıçlar devleti, hâkimler hükümetine gidiyoruz. Bundan kurtulmak lazım" dedi.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

HSYK seçimleri

Burhan Kuzu'dan HSYK önerisi

'Hukukçular dışında da üye olsun'

Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu'dan HSYK önerisi geldi. [AA-Arşiv]

tbmm anayasa komisyonu başkanı burhan kuzu hsyk'da hukukçu dışında üye bulunmasıyla ilgili değişikliğin ya muhalefetle uzlaşarak ya da tek başına ak parti tarafından yapılması gerektiğini söyledi. 

kuzu, "fransa'daki yapıda, psikolog, psikiyatrist, sosyolog var. hep hukukçu olunca, yargıçlar devleti, hakimler hükümetine gidiyoruz. bundan kurtulmak lazım" dedi.

'seçimler yargıyı güvensiz kılıyor'

hsyk üyelerinin seçimle gelmesinin yargıyı politize ettiğini savunan kuzu, bunun yargıya güveni de azalttığını söyledi. "bu üyeler hangi gruptandır" gibi soru işaretlerinin gündeme geldiğini öne süren kuzu, "bunlar iyi şeyler değil. belki başka düşünülememiştir. siz yaptınız, biz yaptınız gibi ikide bir ortaya koymak doğru değil. o günün şartları, belki öyle düşünüldü" dedi.

12 ekim'de hsyk seçimlerinden çıkan tabloya saygı duyulacağını belirtti, üye seçilenlerin tarafsız kalması gerektiğine vurgu yaptı: 

“seçilenler eğer belli bir kronik, klik bir ekibin arkasından gidiyorsa, yargı bunu kaldırmıyor. yeni anayasada mutlaka bu konu önemli meselelerden biri olmalı. avrupa ülkeleri bu tip organlara cumhurbaşkanlığı, meclis'in yani seçimle gelen organların çok büyük oranda üye seçmelerini sağlıyor. genel eğilim bu. bazı ülkelerde bütün bu işlere bakanlık bakıyor, üst kurul yok, direkt bakanlığa bağlı. almanya, portekiz buna örnek.”

'kurul davaya bakmıyor'

kuzu, türkiye’de hsyk'nın yargıtay ve danıştay gibi algılandığını söyledi:

“burası ne yargıtay ne danıştay. burası idari bir kurul. üst kurullar nasıl oluşabiliyorsa, böyle bir yapı burada kurulabilir. üst kurul olduğunda illa hakim gelmesi diye de bir şey yok. bizde mutlaka 22'si de hukukçu olacak. fransa'daki yapıda, psikolog, psikiyatrist, sosyolog var. kurulun ne olduğunu kavramamız lazım. türkiye'de kurul bilinmiyor, bir mahkeme gibi düşünülüyor. mahkeme değil bu, davaya bakmıyor.”

yargıtay ve danıştay’da hükümet kaybetti

yargıtay ve danıştay genel kurullarında yapılan hsyk üyeliği seçimlerinde hükümet'in desteklediği yargıda birlik platformu kaybetti. gözler 12 ekim’de yapılacak hsyk seçimlerine çevrilirken hükümetin desteklediği yargıda birlik platformu’nun bu seçimleri de kaybetmesi halinde hsyk’nın yapısının anayasa'yla değiştirilmesi hedefleniyor.

hsyk'daki seçim süreci

danıştay, yargıtay ve adalet akademisi'nden hsyk üyesi olacak isimleri belirlemek için bu kurumlar kendi içlerinde seçim yapıyor. yargıtay ve danıştay hsyk’ya göndereceği üyeleri seçti. böylece 22 üyelik kurulun 5 üyesi belirlenmiş oldu. hakim ve savcıların belirleyeceği 10 isim için seçimse 12 ekim'de, adalet akademisi'nden gelecek 1 üye için seçim ise 16 ekim'de yapılacak.

kaynak: anadolu ajansı, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;