Suriye'de iç savaş

Lavrov: Aşılamayacak sorun yok

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil Cubeyr, Moskova’da Rus mevkidaşı Lavrov'la düzenlediği ortak basın toplantısında, Suriye’nin yeni geleceğinde Esed’e yer olmadığını düşündüklerini bir kez daha söyledi. Lavrov ise, Suriye krizine çözüm bulmak konusunda Riyad'la Moskova arasında aşılamayacak bir sorun olmadığını ifade etti.

[Fotoğraf: Reuters]

rusya ve suudi arabistan dışişleri bakanları sergey lavrov ile adil cubeyr, moskova'da yaptıkları görüşmeden sonra ortak bir basın toplantısı düzenledi. iki bakan hem beşşar esed hem de hizbullah'la ilgili zıt mesajlar verse de, lavrov'a göre mesele suriye krizine çözüm bulmak olunca iki tarafın arasında aşılamayacak sorun yok.

esed'in akıbeti konusuna değinen cubeyr, "suriye’nin geleceğinde esed’e yer olmadığını düşünüyoruz" diyerek riyad'ın bu konudaki tutumunu tekrarladı. moskova ise bu konu için her seferinde "suriye halkının kararı" değerlendirmesini yapıyor.

suriye'de rejimin yanında savaşan hizbullah, iki bakanı karşı karşıya getiren bir başka konu oldu. cubeyr, iran’ın devrim muhafızları ve hizbullah’ın terör örgütü olduğunu savunarak, bu grupların bölgedeki nüfuzunu kırmaya çalıştıklarını söyledi. lavrov ise, hizbullah’ı terör örgütü olarak görmediklerini ve hizbullah'ın rejimin talebi üzerine suriye’de bulunduğunun altını çizdi.

suriye’de gerçek bir ateşkes için muhaliflerle işbirliği yaptıklarını belirten cubeyr, astana’da düzenlenen ateşkes görüşmelerine olumlu baktıklarını ifade etti. ancak suudi bakan, fazla katılımcının astana sürecine yararlı olmayabileceğini ve bu nedenle görüşmelere daha fazla ülkenin katılmasına sıcak bakmadıklarını belirtti.

kaynak: reuters ve al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;