Afrika

Libya'da ABD Büyükelçisi öldürüldü

Diplomat, Hz. Muhammed’i aşağıladığı öne sürülen filme tepki olarak Bingazi kentinde düzenlenen saldırı sonucu yaşamını yitirdi.

Konular: Mısır

Haberin Öne Çıkanları

El bombaları atıldı

Obama'dan talimat

Soruşturma yapılıyor

Güvenlik güçleriyle çatışan silahlı saldırganlar elçiliği ateşe verdikten sonra şeriat yanlısı slogan attı. [Reuters]

libya’nın bingazi kentinde bulunan abd konsolosluğu'na silahlı bir grubun düzenlediği saldırıda, washington'un libya büyükelçisi chris stevens ve üç konsolosluk çalışanı hayatını kaybetti.

bir grup saldırganın salı günü misyona ateş açtığı, daha sonra roket güdümlü el bombaları kullanarak binayı ateşe verdiği açıklandı.

saldırının, video paylaşım platformu youtube üzerinden yayımlanan ve hz. muhammed’e hakaret içerdiği iddia edilen bir kısa filme tepki olarak düzenlendiği ifade ediliyor. filme tepki gösterenler salı günü konsolosluğun önünde sloganlar atmış ve amerikan bayraklarını yakmıştı. 

libya yüksek komitesi sözcüsü abdülmünim el-huri, fransız afp haber ajansına yaptığı açıklamada, libya güvenlik güçleriyle saldırgan arasında konsolosluğun çevresinde gerçekleşen yoğun çatışmalar sonrası emniyet güçlerinin bölgeyi kordon altına aldığını kaydetti.

obama kınadı

saldırı üzerine abd başkanı barack obama bir açıklama yaparak, libyalı yetkilileri gerekli güvenlik önlemlerini almaya çağırdı. abd'nin dini inançları küçük düşürücü eylemlere karşı olduğunu belirten obama, stevens'in ölümüne yol açan 'anlamsız saldırıyı' kınadığını bildirdi.

libya'daki diplomatik personelin güvenliği için bütün imkanların seferber edilmesini isteyen obama, ayrıca, dünya genelindeki abd elçiliklerinde güvenlik seviyesinin arttırılması talimatını verdi.

'dünya barışına tehdit'

daha sonra ise dışişleri bakanı hillary clinton kameraların karşısına geçti. clinton, amerikalı diplomatların dünyanın birçok bölgesinde abd’nin en önemli değeri olan dünya barışı için hayatlarını riske attıklarını belirtti. hayatını kaybeden büyükelçi stevens'ın övgüyü hak eden başarılı bir diplomat olduğunu hatırlatan clinton, olayın dünya barışını tehdit ettiğini söyledi.

saldırının 11 eylül'ün yıldönümünde gerçekleştiğine değinen clinton, "masum insanları tanrı adına öldürdüklerini söyleyenler hiç bir zaman affedilmeyecektir" dedi.

clinton ayrıca abd'nin libya'nın istikrar ve demokrasi yolundaki mücadelesini desteklemeyi sürdüreceği belirtti.

olayla ilgili ilk yazılı olarak yaptığı ilk açıklama da clinton, ülkedeki amerikalıları korumak için ilave destek sağlamak amacıyla libya cumhurbaşkanı muhammed yusuf el magarif'i aradığını belirtmişti.

clinton'un açıklamasında şu ifadeler yer almıştı: 

“bazıları, bu hain davranışı, internette yayınlanan kışkırtıcı materyale yanıt olarak haklı göstermeye çalışıyor. abd, diğerlerinin dini inançlarına leke sürmeye dönük tüm kasıtlı girişimlerin karşısındadır. dini hoşgörüye olan bağlılığımız, ülkemizin ilk kurulduğu zamanlara kadar uzanmaktadır. ancak şunu açıkça ifade edeyim, bu türden şiddet eylemlerinin hiçbir haklı gerekçesi yoktur”

libya hükümetinden özür 

libya başbakanı abdürrahim el keib, bir basın toplantısı düzenleyerek abd'den özür diledi. "tüm dünyayı bu tür saldırılara karşı mücadelede işbirliğine çağırıyorum" diyen el keib, bu olayın libya'da demokratik düzenin gelişimine zarar veremeyeceğini, yaşananların libya halkından asla destek görmediğini ifade etti.

saldırganların yakalanması için yoğun bir çalışma içersinde olduklarını kaydeden el keib, soruşturmada ilerleme sağlandığını ancak henüz olayın sorumlularını net olarak açıklama noktasında olmadıklarını dile getirdi.

libya'da radikal islami yönetim düzenini savunan bazı selefi gruplar geçtiğimiz haftalarda, özellikle şii ve sufilere ait cami ve kutsal mekaları yıkmıştı. gazeteciler el keib'e, bu saldırıları yapanlarla büyükelçi stevens'i öldürenlerin aynı kişiler olup olmadığını sordu. el keib bunun araştırıldığını, ihtimallerin değerlendirildiğini söyledi.

mısır'da da tepki var

diğer yandan hz. muhammed’e hakaret edildiği iddia edilen film mısır'da da olaylara neden oldu. başkent kahire'deki abd büyükelçiliği'nin duvarlarına tırmanan bir grup eylemci, salı gününün 11 eylül saldırılarının 11. yıldönümü olması nedeniyle büyükelçilikte hali hazırda yarıya indirilmiş olan amerikan bayrağını indirerek yaktı ve yerine islami bir pankart astı.

devam eden gösterilerin daha da büyüme ihtimaline karşı büyükelçilik çevresinde güvenlik önlemleri artırıldı. polis kordonuna alınan büyükelçiliğin bulunduğu cadde, araç ve yaya trafiğine kapatıldı. 

müslüman kardeşler örgütü de, cuma günü ülke çapında eylem yapılması için çağrıda bulundu.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;