Libya'da yeni dönem

Libya'da darbe girişimi engellendi

Libya Savunma Bakanı Abdullah Sini, Meclis'in feshedilmesini hedefleyen askeri bir darbe girişimini engellediklerini söyledi.

Konular: Ortadoğu
Libya'da geçiş dönemi sancılı ilerliyor. AFP (Arşiv)

savunma bakanı, özel bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, libya ordusu içerisinde bir grubun, meclis'i feshedip yerine "devrimi koruma yüksek konseyi" kurmayı planladıklarını, ancak demokrasiye bağlı güçlerin ve hükümetin söz konusu darbe girişimini engellediğini ifade etti.

al jazeera’ye konuşan kaynaklar, salı sabahı eski askerler ve sivilleri de içeren bir grubun toplantı yapıp ‘devrimi koruma yüksek konseyi’ kurarak hükümet binalarını ele geçirmeyi kararlaştırdığı bilgisini verdi.

milli genel kongre (meclis) başkanı nuri buheymen, darbe girişiminin açığa çıkmasının ardından 30 subayın tutuklanması emri verdi.

al jazeera trablus temsilcisi abdulazim muhammed, söz konusu 30 subayın darbe toplantısına katılan isimler olduğunu ama gözaltına alınıp alınmadıklarının henüz öğrenilemediğini söyledi.

bazı milletvekilleri "ülkedeki güvenlik sorunlarını çözemediği, devrimci silahlı grup üyelerinin polis ve asker teşkilatına girmesine imkan sağladığı ve görevini yerine getiremediği" iddiasıyla ali zeydan hükümeti aleyhine gensoru önergesi vermişti.

ardından, libya meclisi ülke yönetiminde yeni yol haritası sayılabilecek kararlar alınması konusunda 4 şubat salı günü anlaşmaya varmıştı. anlaşmaya göre, 2 hafta sonra hükümete verilen güvenoyu çekilerek "kriz hükümetinin" kurulması öngörülmüştü.

kararın ardından başkent trablus ve bazı kentlerde meclisin görev süresinin uzatılmasını protesto eden gösteriler yapılmıştı.

120 gün içinde yeni anayasanın yazılması, gelecek yılın başlarında parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılması oy çokluğuyla kararlaştırılmıştı. göstericiler yaşanan krizlerin sebebinin meclisin görevini yapmaması olduğunu söylüyor.

libya genelkurmay başkanlığı da 9 şubat'ta, ordunun herhangi bir şekilde siyasete müdahil olmayacağı ve ülkedeki siyasi anlaşmazlıkların dışında kalacağını açıklamıştı.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;