İngiltere

Londra saldırganı sonradan Müslüman oldu

Londra'da 2005'ten bu yana gerçekleştirilen en kanlı saldırının fâili olan Khalid Masood'un etnik olarak İngiliz olduğu ve sonradan Müslüman olup bu ismi aldığı ortaya çıktı.

Konular: İngiltere, IŞİD
[Fotoğraf: AP]

londra'da çarşamba akşamı westminster köprüsü ve ingiliz parlamentosu önünde saldırı düzenleyen ingiltere doğumlu khalid masood'un sonradan müslüman olduğu ortaya çıtı. masood'un doğduğundaki ismi adrian russell ajao'ydu.

ingiltere terörle mücadele birimi komiser yardımcısı mark rowley, olayın fâilinin doğumunda aldığı adın "adrian russell ajao" olduğunu, "adrian elms" ve "khalid masood" da dâhil olmak üzere birçok farklı isimle tanındığını vurguladı. polis, saldırganı tanıyanlara yaptığı çağrıda, emniyetin soruşturmasına yardımcı olunması bakımından polisle iletişime geçmeleri talebinde bulundu.

saldırganın komşularıyla görüşen ingiliz basını, masood'un komşuları tarafından "bahçesiyle ilgilenen", "arabasını yıkayan", "çok kibar ve sakin bir baba" olarak tanımlandığını aktardı.

saldırıyı işid üstlense de masood'un örgütle herhangi bir bağlantısı bulunamadı. ingiliz polisi devam eden bir tehdit olduğunu düşünmüyor ancak masood'dan esinlenerek "yalnız kurt" eylemi yapabilecek başka şüpheliler üzerinde duruyor. saldırganın ingiliz polisi tarafından bir süredir takip edildiği, soruşturma altında olduğu da belirlendi. ingiltere başbakanı theresa may perşembe günü parlamento'da, saldırının fâilinin aşırı gruplarla bağlantısı olduğu şüphesiyle birkaç yıl önce ingiliz istihbaratı tarafından soruşturulduğunu açıklamıştı.

masood'un daha önce adam yaralama, kamu düzenini bozma ve silah bulundurma suçlarından hüküm giydiği ancak terör bağlantılı herhangi bir olayla suçlanmadığı bildirilmişti.

birmingham bağlantısı

birmingham, birçok müslüman'ın yaşadığı bir şehir. 2011 nüfus sayımına göre, kentte 213 binden fazla müslüman var ve kentin 5'te 1'ini müslümanlar oluşturuyor.

henry jackson isimli düşünce kuruluşu tarafından bu ayın başlarında yapılan bir araştırmaya göre, ingiltere'de 1998'den 2015'e kadar terör suçlarından hüküm giyen 269 kişiden 39'u bu şehirden geldi.

saldırganlar arasında bir ingiliz asker kaçıran da var. aralık ayında yine bu şehirden iki kişi, brüksel'deki saldırının şüphelisi mohamed abrini'ye para vermekten suçlu bulundu.

çarşamba günkü saldırıda kullanılan otomobil, birmingham'daki bir araç firmasından kiralandı ve bu firma da soruşturma altında.

masood'un, birmingham'daki edgbaston bölgesine yakın bir yerde oturduğundan da şüpheleniliyor.

5 ölü, 50 yaralı

londra'daki saldırıda, ingiliz polis memuru keith palmer (48), amerikalı turist kurt cochran (54), babası kıbrıs türk'ü ayşe frade (43), ingiliz vatandaşı lesli rhodes (75) ve saldırgan dâhil 5 kişi hayatını kaybetti.

saldırıda yaralananlar arasında ingilizlerin yanı sıra fransa, romanya, güney kore, yunanistan, almanya, çin, polonya, irlanda, italya ve abd vatandaşları bulunuyor. yaralı 3 ingiliz polis memurundan 2'sinin durumu ciddiyetini koruyor.

rowley, saldırıda ağır yaralanan ve perşembe günü hayatını kaybettiği bildirilen 75 yaşındaki kurbanın da ingiliz vatandaşı lesli rhodes olduğunu açıkladı. rowley, 31'i hastanede olmak üzere olayda toplamda 50 kişinin yaralandığını bildirdi.

gözaltı sayısı 9'a yükseldi

terör saldırısıyla bağlantılı olarak gözaltına alınanların sayısı 9'a ulaştı. ingiltere terörle mücadele birimi komiser yardımcısı rowley, olay yerine sadece birkaç yüz metre uzaklıkta bulunan scotland yard merkez binası önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, devam eden operasyonlar kapsamında saldırganın evinin bulunduğu batı midlands ile kuzey batı bölgelerinde "iki önemli gözaltının yapıldığını" bildirdi.

rowley, daha önceden gözaltına alınan bir kadının kefaletle serbest bırakıldığını, halihazırda 9 kişinin gözaltısının devam ettiğini belirtti.

rowley, birleşik krallık genelinde adreslere yapılan baskınların sürdüğünü, 16 adrese yönelik operasyonlarda birçok döküman ve cihaza incelenmek üzere el konulduğunu aktardı. 

terörle mücadele birimi komiser yardımcısı mark rowley olaya tanıklık eden yaklaşık 3 bin 500 kişinin de polisle iletişime geçtiğini ve olayla ilgili yüzlerce fotoğrafın kendilerine ulaştığını kaydetti.

rowley ayrıca kamunun güvenliği ve kamuya güven sağlanması amacıyla londra'nın bazı bölgelerindeki silahlı polis sayısının yaklaşık iki katına çıkarıldığını söyledi.

saldırıyı işid üstlenmişti

londra'da çarşamba öğle saatlerinde, ülke siyasetinin merkezi ve turistlerin yoğun olarak ziyaret ettiği westminster bölgesinde yaşanan olayda saldırgan, westminster köprüsü'nde kiralık bir aracı insanların üzerine sürmüş, ardından ingiltere parlamentosu'nun demir parmaklıklarına çarparak durmuştu.

araçtan çıkarak parlamento'nun bahçesine giren saldırgan, burada görevli bir polisi bıçaklayarak öldürmüştü. çevrede bulunan diğer güvenlik görevlileri saldırganı vurarak etkisiz hâle getirmişti.

saldırıyı işid üstlenirken, polis saldırının fâilinin 52 yaşındaki khalid masood adlı ingiliz vatandaşı olduğunu açıklamıştı.

kaynak: reuters, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;