İngiltere

Londra'ya Müslüman belediye başkanı

İngiltere'de yapılan yerel seçimlerde Pakistanlı göçmen bir aileden gelen İşçi Partisi milletvekili, eski insan hakları avukatı Sadiq Khan Londra'daki yarışı kazandı ve başkentin ilk Müslüman belediye başkanı oldu.

Konular: İngiltere, Avrupa
45 yaşındaki İşçi Partisi milletvekili Sadiq Khan, Londra'nın ilk Müslüman belediye başkanı oldu. [Fotoğraf: Reuters]

yerel seçimler için 5 mayıs perşembe günü sandık başına giden ingiltere'de işçi partili milletvekili sadiq khan, muhafazakâr parti adayı zac goldsmith'i mağlup ederek londra'nın ilk müslüman belediye başkanı oldu. eski bir insan hakları avukatı olan 45 yaşındaki khan, pakistanlı bir göçmen ailenin üyesi ve bir otobüs şoförünün oğlu. 

sonuçlar resmi olarak henüz açıklanmasa da, ingiliz haber kanalı sky news kendi hesaplamaları sonucunda khan'ın seçimi kazandığını açıkladı. işçi partisi de londra seçimini khan'ın kazandığını ilân etti.

goldsmith seçime kısa bir süre kala rakibi khan'ı aşırıcıları desteklemekle ve radikal müslüman konuşmacılarla bir araya gelmekle suçlamış, ingiltere başbakanı cameron da goldsmith'in bu iddialarına parlamentoda destek vermişti. khan ise bu suçlamalara hayatı boyunca aşırıcılıkla mücadele ettiğini ve "nefret uyandıran" görüşlere sahip konuşmacılarla aynı sahneyi paylaşmaktan dolayı pişmanlık duyduğunu söylemişti. işçi partisi ise goldsmith ve muhafazakâr parti'yi khan'ı karalamakla suçlamıştı. goldsmith bu suçlamaları reddetmiş ve yerinde sorular sorduğunu savunmuştu. ancak reuters'ın gerçekleştirdiği röportajlarda bazı seçmenler goldsmith'in seçim kampanyasını "iğrenç" bulmuştu.

gayri resmi sonuçlarda khan'ın zaferinin ortaya çıkmasının ardından ingiliz siyasetçiyi ilk tebrik edenlerden biri new york belediye başkanı bill de blasio oldu. de blasio, twitter'da "londra'nın yeni belediye başkanı ve makul fiyatlara barınma hakkının savunuculuğunda yoldaş olan @sadiqkhan'a tebriklerimi yolluyorum" dedi.

işçi partisi için kötü sonuçlar

başkenti kazanmalarına rağmen, işçi partisi ülkenin geri kalan bölgelerinde kötü sonuçlarla karşı karşıya. partinin oy oranları 2011 seçimlerine göre iskoçya'da 9.2 puan geriledi ve milliyetçi ulusal iskoç partisi ve muhafazakâr parti'nin gerisinde üçüncü sıraya düştü. galler'de ise oy oranları 7.6 puan azaldı. galler'de yükselişe geçen parti ise ingiltere'nin ab karşıtı partisi ukip oldu.

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;