Lübnan

Lübnan'da hükümeti Hariri kuracak

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Eski Başbakan ve Müstakbel Hareketi lideri Hariri’yi hükümeti kurmakla görevlendirdi. Hizbullah milletvekilleri Hariri’ye destek vermedi.

Konular: Lübnan, Ortadoğu

lübnan cumhurbaşkanı mişel avn, yeni hükümeti kurma görevini beklendiği gibi eski başbakan ve müstakbel hareketi lideri saad hariri'ye verdi. resmi açıklama cumhurbaşkanlığı sarayı'ndan geldi.

açıklamada lübnan meclisindeki tüm milletvekillerinin katıldığı istişareler sonucunda cumhurbaşkanı mişel avn başbakan adayı olarak belirlediği hariri'ye yeni hükümeti kurma görevini verdiği belirtildi.

iki buçuk yıldan beri cumhurbaşkanı olmayan lübnan'daki siyasi çıkmazı, hariri ile avn arasında yapılan mutabakatla sona erdi. hariri, karşıtı olan hizbullah'ın cumhurbalkanı adayı avn'a destek vermişti. bunun karşılığında başbakan olması bekleniyordu.

hizbullah destek vermedi

hariri, iki gün süren istişarelerde 128 sandalyeli meclisten şii emel hareketi de dâhil olmak üzere 112 milletvekilinin desteğini aldı. hizbullah grubu, suriye sosyalist milliyetçi partisi ve suriye baas partisi ise hariri'nin başbakanlık adaylığına çekimser kaldı.

hizbullah'ın meclis grup başkanı muhammed raad, istişarelerde başbakan adayı olarak kimsenin adını teklif etmediklerini söyledi.

"ulusal uzlaşı hükümeti" arayışı

müstakbel partisi lideri hariri, cumhurbaşkanlığı sarayı'ndan çıkarken yaptığı açıklamada, "ulusal uzlaşı hükümeti" kurmak için çalışacağını ifade etti.

saad hariri, görevi aldıktan sonra gruplarla görüşerek yeni hükümetin oluşturulması için çalışmalarda bulunacak. ancak lübnan'ın mezhepsel kotalarla belirlenen görev dağılımı hükümet pazarlıklarının çetin ve uzun geçmesine yol açıyor. ülkedeki karşıt siyasi gruplar hangi bakanlıklara talip olduklarını çoktan açıklamaya başladı.

ülkede iki buçuk yıl süren cumhurbaşkanlığı krizinin ardından mişel avn pazartesi günü mecliste yapılan 46. oturumda lübnan'ın 13. cumhurbaşkanı seçilmişti.

lübnan'da 1943 yılında belirlenen mutabakata göre, cumhurbaşkanının maruni hristiyan, meclis başkanının şii müslüman ve başbakanın da sünni müslüman olması gerekiyor. 

saad hariri kimdir?

müstakbel hareketi lideri saad hariri (46), 2005 yılında suikast sonucu hayatını kaybeden lübnan'ın eski başbakanı sünni siyasetçi refik hariri'nin oğlu. babasının ölümünden sonra müstakbel hareketi'nin başına geçen saad hariri, 2009-2011 yılları arasında başbakan olarak görev yaptı.

hariri, siyasi kariyerinin yanı sıra babasından kalan inşaat, telekomünikasyon ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren şirketleriyle lübnan'ın önde gelen iş adamları arasında yer alıyor.

kaynak:aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;