Göç

Macar Başbakan: Mülteci akını Hıristiyan kökenimizi tehdit ediyor

Macaristan'ın sağcı başbakanı Victor Orban, Avrupa'ya mülteci akınının kıtanın 'Hıristiyan kökenlerini tehdit' ettiğini savundu. Macaristan tren istasyonunu da açtı. Mültecilerin bindiği trenler Avusturya'ya doğru hareket etti.

orban kıta ülkelerini sınırlarını 'daha sıkı kontrol' etmeye çağırdı. alman gazetesi frankfurt allgemeine zeitung'a bir görüş yazısı kaleme alan macaristan başbakanı victor orban, "halkımız bizden sınırlarımızı korumamızı ve duruma hâkim olmamızı istiyor" ifadelerini kullandı. avrupa'ya mülteci akınının kıtanın hıristiyan kökenlerini tehdit ettiğini söyleyen orban, "sadece sınırlarımızı kontrol altına alırsak, her ülkenin kaç mülteci alacağına yönelik kota tartışmasını yapabiliriz" diye konuştu.

başkent budapeşte'de de keleti tren istasyonunun yeniden açılmasıyla birlikte mülteciler trenlere hücum etti. polis müdahale etmeyip, mültecilerin trenlere binmesine müsaade etti. ardından ilk tren avusturya'ya doğru hareket etti.

ancak polis, treni bicske kasabasında durdurup, mültecileri indirmeye başladı. trendeki diğer yolcular başka bir trene aktarıldı. 50 polisin güvenlik önlemi aldığı istasyonda mülteciler trenin camlarına vurarak 'kampa hayır' sloganları atmaya başladı. macar hükümeti mültecileri kasaba yakınlarına kurulan kamplara yerleştirmeyi planlıyor.

avrupa’ya farklı rotalar üstünden akın akın gelen binlerce göçmenin durumunun gündemde olacağı 5-6 eylül tarihlerinde lüksemburg'da yapılacak ab dışişleri bakanları toplantısı öncesi, ab’nin kurucu üç ülkesi birliğe harekete geçmesi için çağrıda bulundu. italya dışişleri bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “göçmenlerin yaşadığı dramın kötüleştiği bugünlerde italya dışişleri bakanı paolo gentiloni, almanya dışişleri bakanı walter steinmeier ve fransa dışişleri bakanı laurent fabius avrupa’nın göçmen krizine yönelik güçlü bir yanıt aramasını talep eden geniş kapsamlı bir belgeyi imzaladı" denildi.

açıklamada iltica teması üzerine 25 yıl önce yaratılan mevcut avrupa kurallar sisteminin içerik ve uygulamada revize edilmesi gerektiği belirtildi. üç bakan avrupa’ya gelen mültecilerin adil biçimde üye ülkeler arasında dağıtılması gerektiğini de vurguladı.

anlaşmanın, göçmen konusunun lüksemburg'ta yapılacak önümüzdeki gayriresmî toplantıda gündeme gelmesi için ab dışişleri ve güvenlik yüksek temsilcisi federica mogherini’ye gönderildiği bildirildi.

mogherini de twitter üzerinden yazdığı meajında, "göçmen krizinde birlikte hareket etme aciliyeti var" dedi.

italya'ya sınır kontrolü talebi

 almanya, italya'dan avusturya sınırındaki alto adige-trentino (süd tirol) bölgesi’nin brennero kasabasındaki sınır kontrollerini sıklaştırmasını istedi. avrupa’nın kuzeyindeki ülkelere gitmek isteyen göçmenlerin biriktiği brennero kasabasının bağlı olduğu bolzano özerk vilayetinin başkanı arno kompatscher, ab içinde serbest dolaşımı sağlayan schengen anlaşması'nın brennero’da durdurulmasının söz konusu olmadığını, sadece sınır kontrollerini sıkılaştırdıklarını ifade etti.

"ab ülkeleri, suriye'deki konsolosluklarını tekrar açmalı"

ispanya'da ekonomik krize tepki olarak doğan siyasi parti podemos'un (yapabiliriz) lideri pablo iglesias, avrupa'da yaşanan göçmen krizine çare olarak, "ab ülkelerinin konsolosluklarına veya büyükelçiliklerine sığınma başvurusu yapılmasını engelleyen uygulama kaldırılmalı" önerisinde bulundu.

"ab ülkeleri, suriye'deki konsolosluklarını tekrar açmalı" görüşünü savunan iglesias, "ab, dış politikasındaki gidişatı değiştirmeli. suriye'deki savaşa rağmen buradan kaçan binlerce insana bir fırsat verebilmek için konsolosluklar yeniden açılmalı. bir barış politikası teşvik edilmeli. şimdiye kadar yapıldığı gibi insanlara yardım adına tel örgülere para harcarsak işler daha iyiye gitmez" ifadesini kullandı.

çek cumhuriyeti'nde numara uygulamasına tepki

çek cumhuriyeti'nde sığınmacıların kollarına numara yazılması tepki çekti. macaristan ve avusturya'dan çek cumhuriyeti'ne gelen suriyeli sığınmacıların kollarına görevliler tarafından numaralar yazılması, nazi almanyası'ndaki insanlık dışı uygulamalara benzetildi.

hükümet yetkilileri, uygulamanın çocukların annelerinden ayrılmasını önlemek için olduğunu savundu. ancak yine de bu uygulamadan vazgeçtiklerini, artık sığınmacılara bileklik verileceğini ifade etti.

kaynak: aa, twitter

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;