Sağlık

Masa başı çalışanda obezite riski yüksek

Sürekli oturarak çalışmak obez olma riskinin yanında diyabet, kolesterol, hipertansiyon, bel fıtığı, osteoporoz, kabızlık gibi sorunları da beraberinde getiriyor.

Haberin Öne Çıkanları

Oturarak çalışanların sağlığı risk altında.

Öğle yemeklerini masa başında değil, lokantada yemeli.

Atıştırmalık olarak yağlı gıdalar tüketilmemeli.

Oturarak çalışan ve yemeğini de masa başında yiyenler sağlıklarını tehlikeye atıyorlar.
Oturarak çalışan ve yemeğini de masa başında yiyenler sağlıklarını tehlikeye atıyor. [Shutterstock]

kırıkkale üniversitesi sağlık bilimleri fakültesi beslenme ve diyetetik bölümü başkanı doç. dr. fatma nişancı kılınç, masa başında çalışanların obez olma riskinin yüksek olduğunu söyledi. dr. kılınç, masa başında çalışanların ara öğünleri çikolata, bisküvi, poğaça, cips gibi yiyeceklerle geçiştirdiklerini, bunların da aşırı enerji yüklediğini belirtti.
doç. dr. kılınç, bu kişilerde obezite riski yanında insülin direnci, diyabet, kolesterol yüksekliği, hipertansiyon, kas, iskelet sistemi hastalıkları, bel fıtığı, d vitamini eksikliği, osteoporoz, yetersiz beslenme ve kabızlık gibi sorunların da görülebileceğine işaret ederek, “ayrıca kişi hareketsizliğe bağlı olarak  kendini yorgun hisseder ve iş verimi düşer” dedi.

bu tip bireylerde obezitenin yanı sıra insülin direnci, diyabet, kolesterol yüksekliği, hipertansiyon, kas, iskelet sistemi hastalıkları, bel fıtığı, d vitamini eksikliği, osteoporoz, yetersiz beslenme ve kabızlık gibi sorunlar görüldüğünü ifade eden kılınç, ayrıca kapalı ofis ortamında çalışmanın, oksijensiz ve güneşsiz bir gün geçirmenin ve bununla birlikte hareketsizliğin bireyin kendisini yorgun hissetmesine neden olabileceğini ve işteki veriminin azalabileceğini kaydetti.

doç. dr. kılınç, masa başında çalışmak zorunda olanlara şu tavsiyelerde bulunuyor:
“kahvaltıyı evde yapmak ya da evde hazırlanan bir sandviçi iş yerinde tüketmek, ara öğünlerde de makul miktarlarda taze meyve, kuru meyve, badem, fındık ve ceviz gibi doğal ve uzun süre tok tutan besinler seçmek iş verimini artırıcı olur. ara öğünler özellikle uzun süre aç kalmayı engelleyerek kan şekerinin düzenlenmesini, o esnada vücut için gerekli enerjinin sağlanmasını ve metabolizma hızının artmasını sağlar. böylece gün içerisinde daha dinç, daha zinde bir vücuda kavuşarak, konsantrasyon bozukluğu, uyku, yorgunluk gibi problemlerin de önüne geçilmiş olur. çalışma masasının etrafında atıştırmalık bir şeyler tutmaktan da vazgeçmeli. masa başında çalışanlar öğle yemeklerini telefonla sipariş etmek yerine kalkıp yemekhaneye gitmeli, hareket etmeli. en büyük hata çalışırken yemek yemektir. yemeğe zaman ayırmalı. yağ oranı yüksek pizza, hamburger gibi gıdalar yerine kepekli sandviç, tüon bakılı salata, ızgara köfte, ayran gibi gıdalar tercih edilmeli. sağlık beslenmenin yanı sıra günlük aktiviteleri de ihmal etmemeli. çalışırken de hareket etmeli, fırsat bulup düzenli fiziki aktivite yapmalı.”

kaynak: aa

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;