Türkiye

Mavi Marmara mağdurlarından suç duyurusu

Mavi Marmara mağdurları, İsrailli sanıklar hakkında çıkarılan kırmızı bülten kararını Interpol'e ulaştırılmadığı gerekçesiyle Adalet Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Konular: İsrail, Filistin
İsrail'in 31 Mayıs 2010 yılında uluslararası sularda Mavi Marmara gemisine düzenlediği saldırıda 10 kişi hayatını kaybetti. [Fotoğraf: AA]

çağlayan adliyesi’nde suç duyurusunda bulan mağdurlar adına açıklamayı saldırıda hayatını kaybeden çetin topçuoğlu’nun eşi çiğdem topçuoğlu yaptı.

kendisi de gemide bulunan çiğdem topçuoğlu, 26 mayıs 2014'te mahkemece verilen yakalama kararlarının, eşlerini, evlatlarını kaybedenler açısından adaletin tesis edilmesi yolunda önemli bir adım olduğunu söyledi. topçuoğlu, kararın ardından 15 ay geçmesine rağmen yetkililerin gereğini yapmadığını, adli ve idari makamlar tarafından bilinçli ya da bilinçsiz olarak engellerin çıkarıldığını belirtti. topçuoğlu açıklamasına şöyle devam etti:

''sayın cumhurbaşkanımız ve sayın başbakanımızın bu konudaki tavrı ortadayken böyle bir mücadelede ilgili bürokratların nasıl böylesine bir tavra girdiğini anlamamız mümkün değildir. o katiller kırmızı bültenle aranması gerekirken hâlâ serbest bir şekilde istedikleri yere gidebilmekteler. belki ülkemize bile gelmekteler. hangi davada görülmüş ki mahkemenin aldığı kırmızı bülten kararı dışişleri bakanlığı'na sorulsun? velev ki soruldu, nerede görülmüş ki bakanlık 10 vatandaşın katili sanıklarla ilgili kırmızı bülten kararını engellesin?''

“adaletsizlik bizleri en az israil'in zalimliği kadar yaralamıştır''

adalet bakanlığı’nın, mahkemeye sunduğu cevapta ''kırmızı bülten formlarıyla ilgili değerlendirmelerinin devam ettiğini'' bildirdiğini belirten topçuoğlu  ''adalet bakanlığı bağımsız mahkemelerin vermiş olduğu bir karar hakkında değerlendirmede bulunma hakkına sahip değildir. bu adaletsizlik bizleri en az israil'in zalimliği kadar yaralamıştır'' ifadelerini kullandı.

topçuoğlu yaşadıkları adaletsizliği adli makamlara taşımak için kırmızı bülten formlarının interpol'e gönderilmesine engel olanlar hakkında suç duyurusunda bulduklarını belirtti.

mağdurların sunduğu dilekçede;  mayıs 2014'te çıkarılan kırmızı bülten kararının 19 haziran 2014'te adalet bakanlığı'na gönderildiği, bakanlığın da bu kararı interpol genel sekreterliği'ne göndermesi gerekirken, mevzuata aykırı olarak dışişleri bakanlığı'na gönderdiği bilgisi yer alıyor. ayrıca dışişleri bakanlığı'nın da 17 kasım 2014'te adalet bakanlığı’na cevap yazısı gönderdiği belirtilen dilekçede, bu tarihten sonra da adalet bakanlığı’nın geçen 8 aylık sürece rağmen kırmızı bülten formlarını interpol'e ulaştırmadığı ifadelerine yer verildi.

israil'in 31 mayıs 2010 yılında gazze'ye yardım götüren mavi marmara gemisine uluslararası sularda saldırı düzenlemiş, bu saldırıda 10 kişi ölmüştü. saldırıdan iki yıl sonra türkiye'de israil'li yetkiller hakkında ceza davası açılmıştı. davaya bakan 7. ağır ceza mahkemesi 26 mayıs 2014’te aralarında dönemin israil genelkurmay başkanı rau aluf gabiel ashknazi, deniz kuvvetleri komutanı eliezer alfred marom, istihbarat başkanı amos yadlin ve hava kuvvetleri komutanı avishay levi için kırmızı bülten çıkartılmasına karar vermişti. 

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;