15 Temmuz darbe girişimi

Meclis dünyaya anlatıyor

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Meclis Dışişleri Komisyonu üyeleri darbe girişimini ve “Fetullahçı Terör Örgütü’nün içyüzünü anlatmak” üzere 5 ayrı ülkede temaslarda bulunuyor. Milletvekilleri Fetullah Gülen’in bulunduğu Amerika Birleşik Devletleri’nin yanı sıra İngiltere, Belçika, Fransa ve Kanada’da temaslarına başladı.

Konular: TBMM, Türkiye
Heyet, ABD'de temaslarına başladı. [Twitter]

türkiye büyük millet meclisi, 15 temmuz darbe girişiminin başta fetullah gülen’in bulunduğu amerika birleşik devletleri olmak üzere avrupa ülkelerinde doğru anlaşılması için harekete geçti. dışişleri komisyonu üyesi ak parti, chp ve mhp milletvekillerinden oluşan 5 ayrı heyet 5 ülkede temaslarına başladı.

amerika birleşik devletleri’ne giden heyette komisyon başkanı ve ak parti malatya milletvekili taha özhan’ın yanısıra kahramanmaraş milletvekili mahir ünal ile birlikte chp istanbul milletvekili oğuz kaan salıcı ve mhp erzurum milletvekili kâmil aydın bulunuyor. heyet temaslarının ilk gününde abd adalet bakan yardımcısı ve bakan özel temsilcisi bruce swartz ve beraberindeki heyet ile görüştü. türkiye’deki darbe girişiminin iç yüzünün anlatılması hedefi doğrultusunda heyet, washington’da basın mensupları ile de bir araya geldi.

londra'da da temaslar sürüyor

Dışişleri Komisyonu'ndan bir heyet ise Londra'da temaslarına başladı.
[[Twitter]]
ingiltere’ye giden heyetin başkanlığını ise ak parti adana milletvekili talip küçükcan yapıyor. ak parti istanbul milletvekili azmi ekinci, rize milletvekili osman aşkın bak, chp hatay milletvekili mevlüt dudu ve mhp hatay milletvekili mehmet günal da bu heyette yer alan isimler. ingiltere’de bulunan dışişleri komisyonu üyeleri siyasi partiler ve hükümet üyelerinin yanı sıra basın ile de görüşmeler yapacak.

Komisyon üyelerinden bir heyet ise Belçika'da temaslarda bulunuyor.
[[Twitter]]
belçika’ya giden dışişleri komisyonu heyetinin başkanı ise ak parti antalya milletvekili sena nur çelik. ak parti’den aksaray milletvekili mustafa serdengeçti, hatay milletvekili fevzi şanverdi ve istanbul milletvekili haydar ali yıldız da belçika’da bulunuyor. muhalefetten ise chp uşak milletvekili özkan yalım ve mhp istanbul milletvekili ekmeleddin ihsanoğlu da brüksel’de.

darbe girişimini anlatmak üzere dışişleri komisyonu üyelerinin ziyaret ettiği ülkelerden biri de fransa. bu ülkeye giden dört kişilik heyetin başkanlığını ak parti samsun milletvekili hasan basri kurt yapıyor. şanlıurfa milletvekili halil özcan ve rize milletvekili hasan karar’ın yanı sıra chp’den eren erdem de paris’te yapılan temaslara katılıyor.

kanada’da bir heyet temaslarda bulunacak. bu heyete ise ak parti bursa milletvekili cemalettin kâni torun, başkanlık yapıyor. ayrıca ak parti yozgat milletvekili yuusf başer, karaman milletvekili recep şeker, chp milletvekili ahmet akın ve mhp istanbul milletvekili izzet ulvi yönter de kanada heyetinde yer alan isimler.

dışişleri komisyonu, darbe girişiminin ardından bir çok ülkeye bir mektup göndermişti. mektupta 15 temmuz,türkiye'nin yaşadığı en büyük organize terör saldırısı olarak tarif edildi. 

"hukuk devletini ve demokrasiyi hedef alan bu girişim, bir askeri darbeden öte tüm toplum tarafından ülke tarihinin yaşadığı en büyük ve en organize terör saldırısı olarak algılanmıştır. mart 1998'den bu yana abd pensilvanya'da yaşayan ve eski bir vaiz olan fetullah gülen'in lideri olduğu bu terörist örgütün 24 saat geçmeden bastırılan girişimi sırasında, ülke tarihinin en kanlı ve şiddetli saldırıları yaşanmıştır." 

fetullahçı terör örgütü'nün 100'ün üzerinde ülkede örgütlü olduğu belirtilen mektupta örgütün cirosunun ise 25 milyar dolara ulaştığı belirtilmişti. dışişleri komisyonu mektubunda, bu ülkelere "türkiye'yi fetö ile mücadelede yalnız bırakmama çağrısı" da yapıldı. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;