Soma'da Facia

Meclis komisyonu Soma'da

13 Mayıs’ta 301 işçinin öldüğü maden faciasını araştırmak üzere oluşturulan meclis araştırma komisyonu Soma’da. Komisyon, aileleri ziyaret etmeye başladı.

Komisyon başkanı Alaboyun Adana'da öğrencilerin hazırladığı "Son Namaz" adlı kitabı Soma Kaymakamı Atçı'ya hediye etti. [Fotoğraf: AA]

soma'daki maden faciasını araştırma komisyonu, maden faciasının yaşandığı soma'da ziyaretlerine başladı. ak parti aksaray milletvekili ali rıza alaboyun başkanlığındaki komisyonun ilk durağı soma mezarlığı oldu.

mezarlıkta dua eden heyet üyeleri, daha sonra soma kaymakamı mehmet bahattin atçı ile görüştü.

iş güvenliği eğitiminin ciddi şekilde ele alınması gerektiğini bildiren soma kaymakamı atçı, "yerel idareler olarak bu konuda edilgen durumdayız. bu konunun sağlam bir yapıya kavuşturulması gerekir" diye konuştu. atçı, işçilerin sömürülmemesi için daha basit bir sistem kurulması gerektiğini belirtti.

komisyon başkanı alaboyun, 17 komisyon üyesiyle iki gün boyunca soma'daki madenlerde incelemelerde bulunacaklarını söyledi.

ailelere ziyaret

komisyon, soma'daki maden faciasında hayatını kaybeden işçilerin ailelerini ziyaret etti.

komisyon üyelerinin ilk durağı, kızı serpil'in mezarı başına bıraktığı mektupla tanınan madenci celal sevinç'in eviydi.

maden işçisinin eşi havva sevinç, eşinin ölümünün ardından kendilerine bağlanan 600 lira maaşın çok az olduğunu belirtti. herhangi bir yetkilinin kendilerini ziyaret etmediğini ve hiçbir yardım almadıklarını anlattı.

'dava açacağız'

eşinin 18 yıldır madende çalıştığını ve emekli olmayı tasarladığını kaydeden havva sevinç, eşinin madenden sürekli baş ağrısıyla döndüğünü, bir kez de kusma şikâyetiyle eve geldiğini anlattı.

sevinç sorumluların cezalandırılmasını ve kendilerine ev verilmesini istedi.

celal sevinç'in kayınbiraderi süleyman özdemir de sorumluların cezalandırılmasını istedi ve dava açacaklarını söyledi.

ak parti konya milletvekili ayşe türkmenoğlu, aileye toki'nin konut projesinden bahsederek kaymakamlığın da daha önce bir ev tahsis edebileceğini söyledi.

sıkıntıları meclis'e taşıyacaklarını belirten komisyon başkanı alaboyun ise “bir kömür kanunu çıkaracağız" dedi.

komisyon üyeleri, daha sonra ali yüksel ve niyazi bayram'ın ailelerini ziyaret etti.

'soruşturma komisyonu değiliz'

meclis komisyonu, soma’daki facianın ardından maden kazalarının araştırılarak bu sektörde alınması gereken iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin belirlenmesi amacıyla 21 mayıs’ta kurulmuştu. 

alaboyun amaçlarının benzer acıların yaşanmasını önlemek olduğunu belirterek görevlerini şöyle açıklamıştı:

"araştırma komisyonuyuz, soruşturma komisyonu değiliz. bu konuda altını çizmem lazım, bazen bizi soruşturma komisyonuyla karıştırıyorlar. biz burada bir savcı gibi görev yapmayacağız. araştıracağız, olayı olduğu gibi bütün yönleriyle ortaya koyacağız. bizim ortaya koymuş olduğumuz bütün bilgiler, belgeler, deliller belki savcıların veya soruşturanların ellerini güçlendirecek bir şeyler olabilir. bizim amacımız öncelikli olarak bir daha türkiye'de bu tür kazaların olmaması için adım atmak."

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;