Siyaset

Merkel'den Erdoğan'a itidal çağrısı

Almanya Başbakanı, cumartesi günü Köln'de miting yapmaya hazırlanan Başbakan Erdoğan'ın 'sorumlu ve hassas' davranacağına inandığını söyledi. Alman politikacılar da Erdoğan'ı ülkelerinde kutuplaşma yaratacak ifadelerden uzak durmaya çağırdı. Erdoğan ve Merkel ziyaret öncesi telefonla görüştü.

Konular: Almanya, Türkiye, Avrupa
Alman siyasetçiler Türkiye'deki siyasi gerilimin Almanya'ya yansımasından endişe ediyor. [AA-Arşiv]

passauer neue presse gazetesine verdiği demeçte gündeme ilişin açıklamalarda bulunan merkel, başbakan recep tayyip erdoğan'ın hafta sonundaki köln ziyaretiyle türk vatandaşlarına hitaben yapacağı konuşmayı değerlendirdi.

merkel, erdoğan'ın yapacağı konuşmayla ilgili "türkiye'de yaşanan son gelişmeler ışığında bunun doğru bir sinyal olacağını düşünüyor musunuz" sorusuna, "başbakan erdoğan, geçmişte de köln ve berlin'de bu tür konuşmalar yaptı. eminim ki başbakan, cumartesi günü sorumluluk ve hassasiyet duygusuyla hareket edecektir" karşılığını verdi.

başbakan erdoğan'ın, avrupalı türk demokratlar birliği'nin (uetd) 10. yıl etkinliğine katılmak için 24 mayıs'ta almanya'yı ziyaret etmesi bekleniyor. başbakan erdoğan, uetd etkinliğinin düzenleneceği köln lanxess arena'da türk vatandaşlarına hitap edecek.

alman politikacılardan mesaj

hıristiyan demokrat birlik'in avrupa parlamentosu milletvekili elmar brok da başbakan erdoğan'a mesaj gönderdi. brok, "köln on binlerce türk'ün sorunlarının taşındığı bir yer haline getirilemez. başbakan erdoğan almanya'da kutuplaşmanın artmasına neden olacaksa, o zaman cumartesi günkü konuşmasından vazgeçmesi iyi olur" dedi.

brok, erdoğan'ın konuşması öncesinde kamuoyuna ölçülü olunması yönünde bir açıklama yapması gerektiğini de savundu.

hırıstiyan sosyal birlik partisi genel sekreteri andreas scheuer ise die welt gazetesine verdiği demeçte, ağustos ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde almanya'daki türk vatandaşlarının da oy kullanacak olmasına değinerek, uluslararası bağımsız gözlemcilerin almanya'daki oy kullanma sürecini takip etmesini talep etti.

scheuer seçimlerin almanya'da bir 'gösteriye' dönüşmemesi gerektiğini belirterek, "almanya topraklarında sadece sıkı bir biçimde hukuk devletine ve demokrasinin temel değerlerine uygun olarak yapılacak bir seçimi kabul ederiz. türkiye'deki son gelişmeler almanya'daki oy verme sürecinin bu prensipleri ihlâl edeceği yönünde endişelerimizin doğmasına neden oldu" dedi.

iki lider telefonla görüştü

başbakan tayyip erdoğan köln ziyareti öncesi almanya başbakanı angela merkel'i telefonla aradı. yaklaşık 35 dakika süren görüşmede erdoğan köln'e yapacağı ziyarette avrupalı türk demokratlar birliği'nin 10. yıl kutlamalarına iştirak edeceğine değinirken, görüşmede ağırlıklı olarak ukrayna’daki son durum ele alındı.

merkel ise soma'da hayatlarını kaybeden madenciler için duyduğu üzüntüyü dile getirerek, erdoğan'a tekrar taziye dileğinde bulundu. 

kaynak: aa, deutsche welle

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;