Bilim-Teknoloji
Merkezinde üç karadelik bulunan galaksi
Gökbilimciler, galaksilerin merkezinde tek bir karadelik bulunduğu düşüncesini tamamen yıkan yeni bir keşfe imza attı. Yaklaşık 4.2 milyar ışık yılından daha uzak bir mesafede keşfedilen galaksinin merkezinde üç karadelik birden tespit edildi.
gökbilimciler, yeni keşfedilen bir galaksinin merkezinde birbirlerinin yörüngesinde yer alan üç dev karadelik keşfetti. bilim insanları yeni keşifte birçok heyecan veri bulgu olduğunu belirtti.
nature dergisinde yayımlanan araştırmada yer alan cape town üniversitesi'nden roger deane, "einstein'in genel görelilik teorisinin uç noktasında yer alan bu karadeliklerin yörünge hızı, dünya'daki sesin hızından 300 kat daha fazla" ifadesini kullandı.
deane, "dört kıtada bulunan radyo teleskoplarından alınan sinyaller sayesinde, evren'in üçte birlik mesafesinde yer alan heyecan verici sistemi keşfedebildik" yorumunda bulundu.
keşif, merkezinde iki veya daha fazla karadelik bulunabilecek galaksi ihtimalini artırırken, einsten'in teorisinde öne sürülen 'yerçekimsel dalgaların' tespiti adına da önem taşıyor.
en zor keşiflerden biri
genel görelilik teorisi, bir araya gelen dev karadeliklerin yerçekimsel dalgaların kaynağı olduğunu öne sürerken, araştırmacılar keşfedilen üç karadeliğin spiral şeklinde dönerek birbirleriyle birleşiyor olabileceğini belirtti. oxford üniversitesi'nden fizikçi matt jarvis, "yerçekimel dalgaların muhtemel kaynaklarından daha fazla keşfetmek, evren'i büken dalgaları uzay zamanı içinde keşfetmek adına cesaret verici" ifadesini kullandı.
araştırma ekibi, aralarında 9500 km'den fazla mesafe bulunan radyo antenlerinden elde edilen sinyalleri bir araya getirmek için vlbi olarak bilinen yöntemi kullandı.
redorbit sitesinin haberine göre, uluslararası çalışmada porto riko'da bulunan 300 metre genişliğindeki arecibo dahil olmak üzere avrupa, çin, rusya ve güney afrika'daki radyo antenleri kullanıldı.
gökbilimciler ilk kez üç karadelikli bir galaksi keşfederken, bugüne kadar çok az sayıda çift karadeliğe sahip galaksi tespit edebildi. öne sürülen ilk nedenlerden biri karadeliklerin çok çabuk kaynaşması. ikincisiyse yörüngelerinin çok yakın olmasından dolayı tespit edilememeleri.
jarvis, elde edilen son bulgularla tespit edilebilen radyo dalgaları yayan karadeliklerin sandıklarından çok daha fazla olduğunu belirtti. karadelikler merkezlerinden saçtıkları çok yüksek miktarda materyali, yörünge hareketiyle spiral hale getirebiliyor. araştırmacılar cape town'da inşası devam eden meerkat adlı gelişmiş radyo teleskop sayesinde karadelikler hakkındaki bilinmeyenleri gelecekte çözmeyi umuyor.
kaynak: al jazeera
Yorumlar