Kültür-Sanat

Mevlit geleneği beyazperdede

Semih Kaplanoğlu'nun yapımcılığını üstlendiği 'Maşuk'un Nefesi' filmi, mevlit geleneğinin beyazperdeye ilk kez aktarıldığı bir belgesel.

Konular: Kültür-Sanat
'Maşuk'un Nefesi' adlı, mevlit geleneğinin anlatıldığı belgesel filmin yönetmenliğini Murat Pay yaptı.

'bal' filmi ile 2010 yılında berlinale'de altın ayı ödülü kazanan semih kaplanoğlu, 'maşuk'un nefesi' adlı belgesel filmin yapımcılığını üstlendi. mevlit geleneğini ve usta çırak ilişkisini anlatan filmin yönetmenliğini murat pay yaptı.

600 yıldan fazladır anadolu'da süren mevlit geleneği bugün de devam ediyor. ancak bu geleneğin unutulmaya yüz tuttuğunu belirten yönetmen murat pay, gelecek nesillere 'mevlidi anlatmak üzere bu filmi çektiklerini söylüyor. usta çırak ilişkisi üzerinden, mevlit meşki sürecinin anlatıldığı filmde, klasik türk musikisi'nin köklü bir geçmişe dayanan ezgileri ve mevlit öğrenmenin zorlu aşamaları genç bir konservatuar öğrencisinin deneyimleri üzerinden anlatılıyor.

belgesel filmde, 'usta'yı mustafa başkan, 'çırak'ı ise abdurrahman özcan canlandırıyor. filme dair yönetmen murat pay'ın açıklamaları arasında şu sözler de yer alıyor, 'biz bir eğitim sürecine şahit olduk aslında. filmin yapımında da çok müdahil olmadık. usta-çırak ders yaparken biz de dinliyorduk. her şey doğal olarak çekildi.'

mevlit nedir?

hz. muhammed'in doğumunun usûl ve makamlarla söylenmesidir. arapça kökenli kelime aynı zamanda 'peygamberin doğum günü' anlamında da kullanılıyor.

kaynak: al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;