İsrail - Filistin sorunu

'Mısır başarısız oldu'

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, Mısır'ın Hamas ile İsrail arasında ateşkesi sağlamada başarısız olduğunu söyledi. İsrail'in Gazze'ye 2012'de düzenlediği saldırı ise Mursi yönetimindeki Mısır'ın arabuluculuğu ile sona ermişti.

Abbas, 'İsrail hükümetinin siyasi çözüm bulmak ve barışı gerçekleştirmek konusunda ciddi olmadığını' söyledi. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

filistin resmi haber ajansı vafa'nın haberine göre filistin yönetimi başkanı mahmud abbas, "ateşkes için tarafların hiçbirinden şart koşmasını istemiyoruz, çünkü önemli olan akan kanın durdurulmasıdır. mısır her iki tarafla iletişim kurdu ancak başarılı olamadı" değerlendirmesinde bulundu. abbas şöyle devam etti:

"amerika ile konuştuk ve onlardan askeri operasyonların israil tarafından durdurulmasını istedik. biz de operasyonlarını durdurması için hamas'ı ikna etmeye çalışıyoruz ancak bu konuda başarılı olamadık. ben hiç kimseyi eleştirmek istemiyorum. ancak bu yöntemle sonuç ne? biz dengesiz savaşın durmasını istiyoruz. bu duruma tahammül edilemez. her bir veya iki yılda ülke yıkılıyor ve yeniden inşa etmeye başlıyoruz."

israil'in kasım 2012'de gazze'de 167 filistinlinin hayatına mal olan savunma sütunu operasyonu'nunda israil fosforlu gaz kullanmıştı. hamas'ın askeri kanadının lideri ahmed caberi’nin yaşamını yitirmesiyle şiddetlenen çatışmalar 8 gün sürmüştü. 

yaşanan kriz dönemin mısır cumhurbaşkanı muhammed mursi'nin arabuluculuğunda çözüme kavuşmuştu. mursi yönetimindeki mısır'ın israil'e baskı uygulayarak gazze'ye yönelik operasyonu durdurması ve kahire'deki ateşkes görüşmelerinde sergilediği performans, birçok analiste göre "mısır'ın ortadoğu sahnesine yeniden dönüşü" olarak yorumlanmıştı. mursi'nin ateşkes için yürüttüğü diplomasi, türkiye'nin de desteğini almıştı. 

o tarihte abd başkanı barack obama da mısır cumhurbaşkanı muhammed mursi ile yaptığı telefon görüşmesinde gazze'deki gelişmeleri ele almış ve mursi'nin çabalarını takdir etmişti.

'kara harekâtı her an başlayabilir'

abbas, kudüs'teki kurum ve kuruluşların temsilcileriyle görüşmesi esnasında yaptığı açıklamada, "israil yakın zamanda gazze'de bir kara operasyonu başlatabilir" ifadesini kullandı.

abbas şunları kaydetti:

"israilliler bu davranışlarıyla bizi yerimizden ve yurdumuzdan çıkartmak istiyor. ancak biz onlara diyoruz ki, 'biz gitmeyeceğiz'. silahımız yok ancak başkalarını rahatsız edecek medeni bir üslupla sözlü olarak savaşacak ve karşı duracağız. filistin yönetimi sürekli toplantı halinde ve gazze'yi yıkımdan korumak ve akan kanı durdurmak için her türlü iletişimi kuruyor. en önemlisi de budur. önemli olan kimin kâr edip, kimin zarar edeceği, saldırıyı kimin başlattığı değil. önemli olan saldırıyı ve akan kanı nasıl durdurabiliriz, onu gerçekleştirmektir."

'bedeli ne olursa olsun zafer bizimdir'

gazze'deki filistin hükümetinin eski başbakanı ismail heniye, israil saldırılarının başarısızlıkla sonuçlanacağını ve bedeli ne olursa olsun filistin halkının zafere ulaşacağını bildirdi.

heniye "düşmana diyoruz ki; halkımıza karşı işlediğiniz savaş suçlarını durdurun, çünkü saldırılarınız hedeflerine ulaşamayacak ve bedeli ne olursa olsun halkımız muzaffer olacak" ifadesini kullandı.

filistin halkının birlik ve direniş noktasında daha önce yaşanmamış bir süreçten geçtiğini kaydeden heniye, "düşmanın tehditlerinden korkmuyoruz. liderlerin kanı, çocukların ve ailelerin kanlarından daha değerli değil" yorumunda bulundu.

israil'in uzun süre önce gazze'deki direniş gruplarıyla yaptığı ateşkesi bozduğunu ve anlaşmayı reddettiğine de değinen heniye şöyle devam etti:

"israil sonunda batı şeria ve kudüs'teki halkımıza karşı sergilediği kudurgan tavrına gazze'ye saldırarak devam ettirdi. saldırıyı başlatan düşman israil'dir. biz kendi halkımızı savunuyoruz, dolayısıyla saldırıyı israil'in durdurması gerekir. halkımız ve tüm ümmet için iftihar kaynağı olan şehitlerimizle, düşmanın tuzaklarını boşa çıkaran direniş ve azimleriyle gurur duyuyoruz. siyonist saldırılar başarısızlıkla sonuçlanacak ve bedeli ne olursa olsun filistin halkı zafere ulaşacak."

hizbullah'tan kınama

lübnan'daki hizbullah örgütü israil'in gazze'ye yönelik saldırılarını kınadı.

hizbullah'tan yapılan yazılı açıklamada, gazze'ye yönelik saldırıların "israil'in iğrenç işgalini kökleştirmesine hizmet eden kötü ruhunun derinliğini ortaya koyduğu" belirtilerek, "gazze'ye düzenlenen siyonist saldırılar, kuruluşundan bu yana işgalci olan israil yönetiminin filistin halkına açtığı savaşın devamıdır" denildi.

"tüm bu cinayet ve yıkımların, bütün suç ve tecavüzlere rağmen hiçbir harekette bulunmayan uluslararası toplum ile arap ülkelerinin gözü önünde cereyan ettiği" vurgulanan açıklamada, israil'in gazze'ye yönelik saldırıları şiddetle kınanarak "tüm filistinli direniş gruplarına selam olsun" ifadelerine yer verildi.

hizbullah örgütü, 'haklarının iadesi ve zafer için direniş yolunu seçen' filistin halkını cesareti ve sebatından dolayı tebrik etti. 

'ileri aşamalar bizi bekliyor'

israil başbakanı binyamin netanyahu “süreç yürürken planlanan ileri aşamalar henüz bizi bekliyor” dedi.

israil başbakanı netanyahu, savunma bakanı moşe yalon, genelkurmay başkanı benny gantz ve hava kuvvetleri komutanı amir eshel ile düzenlediği güvenlik kabinesi toplantısı sonrasında, gazze’ye düzenlenen operasyon hakkında değerlendirmelerde bulundu.

netanyahu şunları kaydetti:

"süreç yürürken planlanan ileri aşamalar henüz bizi bekliyor. hamas’a ve teröristlere sert vurduk, kampanya devam ettiği sürece daha sert vurmaya devam edeceğiz. israil savunma kuvvetleri ve güvenlik birimlerine kararlı, kesin ve profesyonel eylemleri için tüm israillilerin minnettarlığını iletiyorum. sivilleri ve masumları vurmaktan kaçınıyorlar ancak hamas filistinli sivillerin arkasına saklanıyor.”

netanyahu ayrıca tüm israillileri bir arada olmaya çağırdı.

'saldırılması gereken neresi varsa saldıracağız'

savunma bakanı yalon da “hamas’a ve diğer terör örgütlerine ait yüzlerce hedef ve militan evleri vuruldu, onlarca terörist öldürüldü. hamas’ı vurmaya devam ediyoruz. son günlerde yaptıkları şeyler için ağır bedel ödüyorlar” diye konuştu.

genelkurmay başkanı gantz ise “saldırılması gereken neresi varsa saldıracağız, savunulması gereken neresi varsa savunacağız. havada, denizde, karada saldıracağız ve savunacağız” ifadesini kullandı.

hava kuvvetleri komutanı eshel de "gazze’deki hedeflere yüzlerce ton bomba attıklarını" belirterek, "karmaşık bir çevre, mümkün olduğunca sivilleri vurmaktan kaçınmaya çalışıyoruz” dedi.

öte yandan israil ordusu, islami cihat üyesi mahmud valud, hazm baluşa ve alla abdunnebi adlı üç filistinliyi tel aviv’e roket fırlattıkları iddiasıyla hedef aldıklarını açıkladı.

kaynak: al jazeera ve anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;