İsrail

'Mısır bölgedeki en önemli müttefikimiz'

İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman, Mısır’ın, ülkesinin Ortadoğu’daki en önemli müttefiği olduğunu söyledi. Liberman Mısır’ın, İsrail ile Türkiye arasında varılan anlaşma için de bir başlangıç noktası olması gerektiğini öne sürdü.

İsrail’in Savunma Bakanı Avigdor Liberman, Mısır’ın ülkesinin Ortadoğu’daki en önemli müttefiki olduğunu söyledi. [Fotoğraf: Reuters]

israil savunma bakanı avigdor liberman, mısır’ın ülkesinin ortadoğu’daki en önemli müttefiği olduğunu söyledi. israil parlamentosu'nda (knesset) konuşan liberman, mısır’la güven ve işbirliği ilişkilerinin tesisi için kendisinin bizzat çaba sarf ettiğini anlattı.

liberman mısır’ın, israil ile türkiye arasında varılan anlaşma için de bir başlangıç noktası olması gerektiğini öne sürdü.

israil ile türkiye, mavi marmara saldırısından sonra gerilen ilişkileri normalleştirecek bir uzlaşmaya varmıştı.

mısır dışişleri bakanı samih şükri, 11 temmuz 2016’da israil’e resmi bir ziyaret gerçekleştirmişti. bu ziyaret, 2007’den bu yana bir arap yetkilisinin israil’e yapmış olduğu en üst düzey ziyaret oldu.

sisi döneminde israil-mısır ilişkileri canlandı

mısır’da 2013’te yapılan askeri darbeden sonra devlet başkanlığı koltuğuna oturan abdulfettah sisi’nin yönetime gelmesinden sonra israil-mısır ilişkileri yeniden canlanmıştı.

2012’de mısır'da halkın oylarıyla seçilen ilk cumhurbaşkanı muhammed mursi döneminde israil’in gazze’ye yönelik saldırıları nedeniyle kahire-tel aviv ilişkileri gerilemişti. mısır israil’deki büyükelçisini çağırmıştı. bu koltuk bir sonraki 3 yıl boyunca boş kalmıştı. sisi, haziran 2015’e israil’e yeni bir büyükelçi atama kararını almıştı.

sisi’nin israil tarafından da abluka altında tutulan gazze’ye yönelik politikası da israil ile yakınlaşmasında büyük bir rol oynadı.

sisi, darbeden sonra terör örgütü olarak ilan ettiği müslüman kardeşler’le işbirliği yapmakla suçladığı hamas’a karşı bir politika izledi. sisi’nin liderliğindeki mısır ordusu, gazze şeridi-mısır sınırındaki refah bölgesinde ablukaya karşı kullanılan ve israil’i rahatsız eden tünelleri yıkmak için geniş çaplı bir operasyon yürütmüştü.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;