Afrika

Mısır ekonomisi zor durumda

Başbakan El Canzuri'ye göre halk ayaklanması nedeniyle turizm geliri ve dış yatırımların azalması bütçeyi sanılandan daha kötü etkiledi.

Haberin Öne Çıkanları

'Kemer sıkmak lazım'

'Yeni iş alanları yaratılmalı'

'Sorumlusu kötü politikalar'

Canzuri, IMF'nin yapacağı 3,2 milyar dolarlık yardımın bütçe ile ilgili tablonun netleşmesinden önce kabul edilmeyeceğini açıkladı. [Reuters]

Mısır ekonomisi

mısır’da çalışan nüfusun yaklaşık yüzde 11'i turizm alanında istihdam ediliyor. ancak mısır’ın turizm geliri bu yıl 14 milyar dolar düştü. ülkede ihracat da neredeyse sıfırlandı. yoksulluk oranının yüzde 70’lere çıktığı mısır’da büyüme oranının da 2012’de yüzde 1-2 arasında olacağı tahmin ediliyor. ülkenin bütçe açığının ise 2012  ortasında 12 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

mısır’da geçiş hükümetinin başbakanı kemal el canzuri, ülkedeki ekonomik durumun sanılandan çok daha kötü olduğunu söyledi . canzuri, hali hazırda artan bütçe açığı ile baş edilebilmesi için kemerlerin sıkılması gerektiğini vurguladı.

canzuri, bütçe açığının enflasyona neden olduğu gerekçesiyle azaltılması gerektiğini söyledi ve kısıntıların mısır halkını etkilemeyeceği düşünülen sektörelerde yapılması taraftarı olduğunu ekledi. 

yeni iş alanları oluşturularak halkın sırtındaki yükün azaltılması gerektiğini söyleyen canzuri, bütçe açığının eski lider hüsnü mübarek döneminde uygulanan yanlış politikalardan kaynaklandığını ifade etti.

canzuri, hükümetin uluslararası para fonu’nun (imf) yapacağı 3,2 milyar dolarlık yardımın bütçe ile ilgili tablonun netleşmesinden önce kabul edilmeyeceğini belirtti. "imf’ye müracaat etmeye zorlanırsak bunu yaparız, bu tartışmaya açık bir konu" diyen canzuri, “mısır ancak son çare olarak imf’den yardım alabilirir” diyen bir generale de yanıt vermiş oldu.

mısır yardım konusunu imf ile bu yıl görüşmüştü, ancak yaz aylarında yardımı reddetmiş ve bu tarihten itibaren imf’ye konuyla ilgili olarak net olamayan mesajlar göndermişti.

yüksek fiyatlar sokağa döktü

mısır’da yükselen fiyatlar insanların sokağa dökülerek mübarek rejiminin devrilmesine neden olan etkenlerin başında geliyordu. ülkede kentsel tüketici enflasyonu kasım ayında yıllık yüzde 9,1 oranına ulaşmıştı. ekim ayında bu oran yüzde 7,1’di.

hükümet mısır’ın kamu borcunun haziran 2012’de gayri safi yurtiçi hasıla’nın (gsyh) yüzde 8,6’sı olacağını öngörmüştü. öte yandan ekonomistler rakamın bunun çok daha üstünde olabileceğini ifade ediyor. 

halk hareketi nedeniyel turizm geliri ve dış yatırımın azaldığı mısır’da uzmanlar, ekonomik istikrarın sağlanamaması halinde döviz krizi yaşanacağı konusunda uyarıyor.

mısır’ın 2010 sonunda 36 milyar dolar olan döviz rezervi, kasım ayında 20 milyar dolara düştü.

bazı kesimler başbakan canzuri’yi açıklamalarından dolayı eleştirdi zira canzuri 1996-1999 yılları arasında mübarek yönetiminde başbakanlık görevini üstlenmişti.

buna karşın bazı gruplar ise canzuri’yi ülkede yolsuzluğun gölgesindeki ekonomik istikrarı sağlayan kişi olarak görüyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;