Mısır'da darbe dönemi

Mısır'da 529 kişiye idam

Mısır'da darbe yönetiminin 'terör örgütü' ilan ettiği Müslüman Kardeşler'in ve teşkilatın lideri Muhammed Bedii'nin de yargılandığı ülke tarihinin en büyük davasında, 529 kişiye idam cezası verildi.

Konular: Mısır, Ortadoğu
Davada teşkilatın Müslüman Kardeşler lideri Muhammed Bedii'nin de dahil olduğu 1200 sanık, yargılanıyordu. [Reuters-Arşiv]

minye mahkemesinde görülen davanın duruşmasında 16 kişi ise beraat etti.

davada teşkilatın lideri bedii'nin de dahil olduğu 1200 sanık yargılanıyordu.

davada sanıklar ‘şiddet olaylarına karışma, kişilere ve kamu malına saldırı’ ile suçlanıyor.

al jazeera’ye konuşan müslüman kardeşler'in savunma avukatı heyeti başkanı muhammed toson kararı eleştirerek mahkemenin birçok kanunu ihlal ettiğini savundu.

toson, “kanunlara göre hakim, yargılanan bir tek sanığın bile duruşmaya katılmaması halinde mahkemeyi ertelemek zorunda. ancak mahkeme heyeti birçok sanığın duruşmaya gelmemesine rağmen duruşmayı sürdürdü, bu büyük bir ihlâldir” ifadelerini kullandı.

toson ayrıca, “bu karar mısır yargısına ve adaletine büyük bir ihanettir” şeklinde konuştu.

eski mısır adalet bakanı ahmed mekki, darbe karşıtları hakkında verilen idam cezası hakkında, "bu karar hukuka aykırı, ayrıca yargının saygınlığına zarar veriyor. karar şiddete çağrı niteliğinde. zira adalet kapıları yüzüne kapanan vatandaş, hakkını kendi eliyle alma yoluna başvuracaktır" değerlendirmesinde bulundu.

davalar sürüyor

müslüman kardeşler teşkilatı liderlerinin başka birçok davadaki yargılanmaları ise devam ediyor. davaların çoğunda müslüman kardeşler liderlerine ‘şiddete teşvik’ suçlaması yöneltiliyor.

darbenin ardından rabia ve nahda meydanlarında eylemlerine devam eden darbe karşıtlarına 14 ağustos'ta mısır güvenlik güçleri tarafından gerçekleştirilen operasyonda çok sayıda kişi ölmüştü.

rabia meydanı’nın dağıtılmasının ardından aralarında müslüman kardeşler liderlerinin de bulunduğu binlerce darbe karşıtı gözaltına alınmıştı.

geçen hafta mısırlı askeri yetkililer afp’ye darbeden bu yana 16 bin kişinin tutuklandığını söylemişti. darbe karşıtları ise tutuklu sayısının 20 bini geçtiğini söylüyor.

güvenlik kaynakları müslüman kardeşler teşkilatı’nın üst ve orta düzey liderlerinden yaklaşık 3 bin kişinin tutuklu olduğunu açıkladı.

mısır hapishanelerinde ayrıca yüzlerce kadın tutuklu da bulunuyor.

kaynak: al jazeera ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;