Mısır'da darbe dönemi

Mısır'da darbe karşıtlarına ceza

Mısır'da mahkeme, "şiddete teşvik" suçlamasıyla yargılanan darbe karşıtı 112 kişi hakkında, birer yıl hapis ve "kamu yararına çalışma" cezası verdi. Müslüman Kardeşler lideri Muhammed Bedii ve 14 yetkilinin duruşması ise, 15 Eylül'e ertelendi.

Konular: Ortadoğu, Mısır
Mısır'da darbe karşıtları ve Müslüman Kardeşler üyelerine yönelik ağır cezalar devam ediyor. [Fotoğraf: AA-Arşiv]

mahkeme, 25 ocak devriminin 3'üncü yıl dönümü kutlamalarında muski semtinde "şiddete teşvik, arbede çıkarmak ve yol kesmek" suçlamalarıyla yargıladığı 112 kişi darbe karşıtına temyiz yolu açık olmak kaydıyla birer yıl hapis ve "kamu yararına çalışma" cezası verdi.

giza ceza mahkemesi ise, müslüman kardeşler irşad konseyi başkanı muhammed bedii ve 14 ihvan yetkilisinin yargılandığı, "istikame camisi olayları" olarak bilinen davanın görüşmelerine devam etti. mahkeme, bazı sanıkların hazır bulunmaması nedeniyle duruşmayı 15 eylül'e erteledi.

bedi'nin yanı sıra hürriyet ve adalet partisi (hap) genel sekreteri muhammed biltaci ve hap başkan yardımcısı isam aryan'ın da arasında bulunduğu 15 kişi, "terör faaliyetleri gerçekleştirmek için çete oluşturmak, ruhsatsız silah bulundurmak, şiddet eylemleri yürüten gruplara silah sağlamak, tahrip eylemlerinde bulunmak, kamu güvenliğini bozmak ve halkı şiddete teşvik etmek" gibi suçlarla itham ediliyor.

aynı mahkeme, hap genel sekreteri biltaci, darbeye ret ve meşruiyete destek için ulusal ittifak liderlerinden safvet hicazi ve rabiatul adeviye'de kurulan sahra hastanesi görevlisi 2 doktorun "iki polise işkence yapmaktan" yargılandıkları davanın duruşmasının 11 haziran'da yapılmasını kararlaştırdı.

minya ceza mahkemesi ise, darbe karşıtı 31 kişinin "şiddete teşvik, kamu mallarına zarar vermek ve vatandaşların hayatını tehlikeye atmak" gibi suçlamalarla yargılandığı davanın bir sonraki duruşmasını 21 eylül'e erteledi.

kahire ceza mahkemesi de benzer suçlardan yargılanan 80 kişinin 2 ağustos'ta hakim karşısına çıkmasına karar verdi. mahkeme, kamuoyunda "2. refah katliamı" olarak bilinen 35 kişinin yargılandığı davanın duruşmasını da şahitlerin dinlenmesi için 12 haziran'a erteledi.

beni suveyf istinaf mahkemesi, idam cezasına çarptırılan ve dosyaları istişari karar için devlet müftüsü'ne gönderilen sanıkların savunma heyetinin, reddihakim talebi üzerine açtığı davanın dördüncü duruşmasını da 12 haziran'a erteledi.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;