Mısır'da darbe dönemi

Mısır'da gösteri yasasına muhalefete üç yıl hapis

Mısır'da mahkeme, uluslararası çağrılara rağmen 23 kişiye, gösteri yasasına muhalefetten üçer yıl hapis cezası verdi.

Konular: Mısır, Ortadoğu
Mısır'da çıkan gösteri yasasına göre izinsiz gösteri düzenleyenler 2 ile 5 yıl arası hapis cezasına çarptırılabiliyor. [Fotoğraf: AA-Arşiv]

mısır'da mahkeme, uluslararası çağrılara rağmen 23 kişiyi gösteri yasasına muhalefetten dolayı üçer yıl hapis cezasına çarptırdı. 23 kişi ayrıca her biri için 10 bin mısır cüneyh (1390 dolar) para cezasına çarptırıldı.

aktivistlerden bazıları ülkenin seçilmiş ilk cumhurbaşkanı muhammed mursi'yi deviren darbenin karşısında olmadığı halde gösteri yasasına muhalefet suçundan hüküm giydi. göstericiler 21 haziran'da, polis tarafından gözaltına alınanların serbest bırakılması için ve toplanma hakkına ciddi sınırlamalar getiren gösteri yasasına muhalefet etmek amacıyla düzenledikleri gösteride gözaltına alınmışlardı.

uluslararası af örgütü, içlerinde yara salaam ve sanaa seif'in de bulunduğu aktivistleri 'vicdan mahkûmları' olarak tanımlamıştı.

mahkûm edilen aktivistleri savunma avukatlarından ahmed ezat verilen kararın siyasi olduğunu ve herhangi bir yasal dayanağaının bulunmadığını söyledi.

mısır'da geçici cumhurbaşkanı adli mansur'un onayladığı "gösteri yasası", "özgürlükleri kısıtlayıcı" olduğu gerekçesiyle çeşitli siyasi parti ve gruplarca protesto ediliyor.

içişleri bakanlığı'na, "güvenlik ve toplumsal barışı tehdit etmesi halinde", gösteri ve yürüyüşleri engelleme hakkı veren, güvenlik güçlerine de "gösterilerin güç kullanılarak dağıtılması" konusunda geniş yetkiler tanıyan yasayı ihlal edenler, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve yüklü miktarda para cezasına çarptırılabilecek.

ihvan üyeleri yargılanıyor

mısır'da, temmuz 2013'te ordunun yönetime el koymasının ardından gözaltı ve tutuklamalara maruz kalan müslüman kardeşler teşkilatı (ihvan) üyelerinin de aralarında bulunduğu darbe karşıtı binlerce kişi çeşitli suçlamalarla yargılanıyor.

mısır’da geçtiğimiz yıl gerçekleşen 3 temmuz darbesiyle devrilen eski cumhurbaşkanı muhammed mursi de hakkında açılan farklı davalardan yargılanıyor.

abdulfettah sisi’nin liderliğinde yapılan darbenin ardından yüzlerce müslüman kardeşler mensubu idam ve ağır hapis cezalarına mahkûm edildi.

idama mahkûm edilen isimler arasında müslüman kardeşler lideri muhammed bedii de yer alıyor. ihvan rehberlik konseyi başkanı bedii'nin de aralarında olduğu 14 kişi ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı. bedii başka bir davadan daha müebbete mahkum edilmişti.

ülkede darbenin ardından başlayan büyük çapta insan hakları ihlalleri nedeniyle mağdur olan kesimler arasında gazeteciler de var.

haksız suçlamalarla ve hiçbir somut delil olmadan aylarca yargılanan al jazeera çalışanları peter greste, muhammed fehmi ve baher muhammed 7 ila 10 yıl arasında hapis cezasına mahkûm edildiler.

kaynak: al jazeera ve afp

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;