Mısır'da darbe dönemi

Mısır'da katılım yüzde 38

Müslüman Kardeşler'in boykot ettiği yeni anayasa referandumuna katılım sınırlı oldu. Ancak oran, Mursi'ye cumhurbaşkanlığı yolunu açan 2012 referandumunun üzerinde. Katılanların yüzde 97’si yeni anayasaya ‘Evet’ dedi.

Katılım oranının en yüksek olduğu bölge yüzde 91 ile Güney Sina oldu. [Reuters] [Reuters]

ilk sonuçlar ülkedeki 27 seçim bölgesinin 25’ine ait verileri ortaya koyuyor. kahire ve kuzey sina bölgelerinin sonuçları ise henüz açıklanmadı.

sonuçlar askeri yönetim ve devlet medyası tarafından memnuniyetle karşılandı. katılım oranının en yüksek olduğu bölge yüzde 91 ile güney sina oldu.

selefilerin yoğun olarak yaşadığı matruh eyaletinde ise katılım oranı yüzde 20’de kaldı.

ülkedeki en büyük selefi grup olan nur partisi yeni anayasaya destek vereceğini açıklamıştı.

darbe ile görevden alınan muhammed mursi'nin cumhurbaşkanı olduğu 2012 yılının aralık ayında yapılan anayasa referandumuna 53 milyon seçmenin yüzde 33’ü katılmış ve bu seçmenlerin yüzde 64 "evet" oyu vermişti.

şiddet damga vurdu

oy verme işleminin sürdüğü iki gün boyunca güvenlik güçleri ve göstericiler arasında çatışmalar yaşandı.

referandumun boykot edildiği gösterilerde iki günde 11 kişi hayatını kaybetti.

ülke çapında 300 binden fazla asker ve polisi görevlendiren darbe yönetimi 444 kişiyi tutukladı. içişleri bakanlığı, tutuklananların hepsinin müslüman kardeşler üyesi olduğunu açıkladı.

hükümet kaynaklarına göre geçici cumhurbaşkanı adli mansur, birkaç gün içinde cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri için yeni takvimi ilan edecek.

sisi cumhurbaşkanlığına yürüyor

daha önce belirlenen yol haritasına göre önce referandum sonra genel seçimlerin yapılması öngörülse de, darbe lideri general abdülfettah sisi’nin önünü açmak amacıyla cumhurbaşkanlığı seçimlerinin öne çekilmesi ihtimali bulunuyor.

sisi olası cumhurbaşkanlığı seçimlerinin en büyük favorisi olarak görülüyor.

mısır eski cumhurbaşkanı muhammed mursi, temmuz ayındaki darbeyle devrilmiş, daha sonra ülke çapında müslüman kardeşler hareketi ve darbe karşıtları tarafından yoğun protesto gösterileri düzenlenmişti.

güvenlik güçlerinin bu gösterilere yönelik sert müdahalesi sonucunda yüzlerce kişi hayatını kaybetmişti.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;