Mısır'da darbe dönemi

Mısır’da öğrenciler sokakta

Darbe karşıtı öğrenciler ülkenin birçok kentinde gösteri düzenledi. Polis, İskenderiye Üniversitesi'ndeki gösteriye gaz bombası ve plastik mermi ile müdahale etti.

Konular: Ortadoğu, Mısır
İskenderiye de polis göstericilere müdahale etti. [AFP]

al jazeera kaynaklarına göre iki günde 74 kişi gözaltına alındı, onlarca öğrenci yaralandı. 

ülkenin farklı üniversitelerinde insan zinciri eylemleri ve yürüyüş düzenleyen öğrenciler, güvenlik güçlerinin göstericilere sert müdahalesini kınayan sloganlar atarak, tutuklu arkadaşlarının serbest bırakılmasını talep etti.

kahire üniversitesi mühendislik fakültesi öğrenci birliği, derslere katılmama kararı aldıklarını duyurdu. tutuklu arkadaşlarının serbest bırakılmasını isteyen öğrenciler, üniversite duvarlarına üzerinde "güven içinde okumak hakkımız", "korunmam sağlanmadan fakülteye gelmeyeceğim" yazan afişler astı.

ayn'uş şems üniversitesi'nde ise darbe karşıtı kız öğrenciler, içişleri bakanlığı ve ordunun desteklediği yönetim aleyhinde sloganlar atarak, tutuklu kız ve erkek öğrencilerin bir an önce serbest bırakılmasını istedi. kız öğrenciler üzerinde "rabia" direnişinin sembolü bulunan ve "susturulmayı kabul etmiyoruz" yazan dövizler taşıdı.

bugün sükûnetin hâkim olduğu ezher üniversitesi'nde ise "darbe karşıtı öğrenciler hareketi", hafta başından itibaren gösteri ve eylemlere başlayacaklarını açıkladı.

ezher öğrencilerine uzaklaştırma

ezher üniversitesi rektörlüğü darbe karşıtı gösterilere katıldığı gerekçesiyle sekiz kız öğrenciyi okuldan uzaklaştırdı. aynı gerekçeyle yine aynı üniversitede okuyan 40 öğrencinin yurtlarda kalması yasaklandı.  

darbeyle görevinden uzaklaştırılan cumhurbaşkanı muhammed mursi'nin doğduğu yer olan eş-şarkıyye ilindeki birçok kentte de öğrenci birlikleri insan zinciri oluşturdu.

mısır bayrakları taşıyan öğrenciler, polislerin uyguladığı şiddet politikası aleyhinde sloganlar atarak, sorumlu olanların cezalandırılmasını talep etti.

minya'da ise barışçıl gösterilere, plastik ve gerçek mermi kullanarak müdahale eden polislerin kınandığı yürüyüşler düzenlendi. darbe karşıtı sloganların atıldığı yürüyüşte, müslüman kardeşler teşkilatı (ihvan) yetkililerine yönelik yargılamalar protesto edildi.

gösteriler 11 gün sürecek

mısır sağlık bakanlığı yaptığı açıklamada kahire, giza, iskenderiye, beni suveyf ve minya kentlerinde 19 mart çarşamba günü düzenlenen gösterilerde 2 kişinin öldüğünü, 30 kişinin de yaralandığını duyurdu. darbeyi ret ve meşruiyete destek için ulusal ittifak hareketi ise güvenlik güçlerinin darbe karşıtı göstericilere müdahalesinde ölenlerin sayısının 5 olduğunu savunuyor.

darbeyi ret ve meşruiyete destek için ulusal ittifak hareketi, yüksek askeri konsey'in anayasayı referanduma sunduğu 19 mart'ın yıldönümünde, 11 gün sürecek eylem çağrısında bulunmuştu.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;