Mısır'da darbe dönemi

Mısır'da yeni idam kararları

Giza Ceza Mahkemesi, Müslüman Kardeşler mensubu 183 kişiyi, 2013'te 16 polisin öldürüldüğü saldırıyla ilgili davada idama mahkûm etti.

Konular: Ortadoğu, Mısır
Mısır'da darbe karşıtları ve Müslüman Kardeşler üyelerine yönelik ağır cezalar devam ediyor. [Fotoğraf: AA-Arşiv]

mısır’da 3 temmuz’daki darbenin ardından müslüman kardeşler başta olmak üzere çok sayıda gruba yönelik yoğun baskı devam ediyor.

giza ceza mahkemesi, müslüman kardeşler mensubu 183 kişiyi, 2013 kasım ayında 16 polis memurunun öldürüldüğü saldırıyla ilgili davada idam cezasına mahkûm etti. 

müslüman kardeşler söz konusu saldırının ardından mısır yönetimi tarafından 'terör örgütü' ilan edilmişti.

3 temmuz 2013'te abdulfettah sisi’nin liderliğinde yapılan darbeyle, ülkenin demokratik yollarla seçilmiş ilk cumhurbaşkanı muhammed mursi tutuklandı ve hapse atıldı. mursi hakkında açılan farklı davalarda yargılanıyor.

darbe sonrasında sokağa dökülen göstericilere güvenlik güçlerinin çok sert müdahalesi sonucunda yüzlerce kişi hayatını kaybetti ve binlerce kişi gözaltına alındı.

müslüman kardeşler teşkilatı'nın yöneticileri darbenin ardından idam cezasına ve ağır hapis cezalarına mahkûm edildi.

ülkede darbenin ardından başlayan büyük çapta insan hakları ihlalleri nedeniyle mağdur olan kesimler arasında gazeteciler de var.

haksız suçlamalarla ve hiçbir somut delil olmadan aylarca yargılanan al jazeera çalışanları peter greste, muhammed fehmi ve baher muhammed 7 ila 10 yıl hapis cezasına mahkûm edildiler.

hakkında hafta sonunda mısır mahkemesi tarafından sınır dışı kararı verilen greste serbest kaldı, diğer gazeteciler hâlâ haksız suçlamalarla hapiste tutuluyor.

kaynak: al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;