Mısır'da darbe dönemi

Mısır'da yeni savunma bakanı

Cumhurbaşkanlığına aday olmak için istifa eden Abdülfettah Sisi'nin yerine, Muhammed Mursi'nin askeri darbeyle devrilmeden önce terfi ettirdiği Sıdkı Subhi, yemin ederek göreve başladı.

Konular: Mısır, Ortadoğu
Subhi ve Sisi'nin rütbelerini askeri darbe ile görevden alınan Cumhurbaşkanı Mursi yükseltmişti. [AFP]

mısır'ın yeni savunma bakanı sıdkı subhi, bundan böyle genelkurmay başkanı olarak yüksek askeri konsey'e de başkanlık edecek. 

subhi, eski savunma bakanı abdülfettah sisi'nin istifasından önce ordu komutanı olarak görev yapıyordu. 1955 doğumlu subhi'nin diğer ünvanları ise, silahlı kuvvetler yüksek konseyi başkan yardımcılığı ve silahlı kuvvetler başkomutan yardımcılığıydı.

subhi'nin askeri kariyeri sisi ile paralel olarak ilerliyor. 

12 ağustos 2012'de subhi'yi ordu komutanlığına yükselten kişi dönemin cumhurbaşkanı muhammed mursi'ydi. mursi aynı gün, bir yıl geçmeden kendisini askeri darbeyle devirecek abdülfettah sisi'nin de rütbesini yükseltmiş, sisi'yi savunma bakanı ve genelkurmay başkanlığı'na atamıştı. 

yerine sisi'nin dünürü geçti

subhi'den boşalan koltuğa geçen kişi de yine cumhrubaşkanı seçilme olasılığı yüksek kabul edilen sisi'ye yakın bir isim.

mısır ordusunun yeni ordu komutanı, sisi'nin dünürü, eski askeri istihbarat başkanı mahmud hicazi oldu. 

cumhurbaşkanı mansur, eski genelkurmay başkanı subhi'yi çarşamba günü orgeneral rütbesine terfi ettirmişti. tuğgeneral, tümgeneral ve korgeneralliğin bir rütbede (ferik) temsil edildiği mısır'da, bir kişinin savunma bakanılığı'na atanabilmesi için en yüksek askeri rütbe olan orgeneralliğe terfi etmesi gerekiyor.

kaynak: al jazeera ve aa

 

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;