Mısır'da darbe dönemi

Mısır'da yeni ses kaydı: 'Cami kapısında bile müdahale edin'

Mısır'da, İçişleri Bakanı Muhammed İbrahim'in ordu ve polis yetkilileriyle yaptığı toplantının ses kaydı ortaya çıktı. Al Jazeera'nin elde ettiği ses kaydına göre, İbrahim, darbeyi protesto gösterilerini engellemek için ordu ve polisten her şeyi yapmasını istiyor.

Konular: Mısır, Ortadoğu
Mısır'da darbe yönetimine karşı gösteriler sürüyor. [Reuters - Arşiv]

al jazeera’nin elde ettiği ses kaydında, içişleri bakanı muhammed ibrahim; eski cumhurbaşkanı muhammed mursi’nin hapse girmesiyle sonuçlanan 30 haziran protestolarına ordunun ve polisin 'büyük desteğinden' bahsediyor.

ibrahim, ses kaydında “hepimiz, tüm liderler, müslüman kardeşler rejimi ve islamci siyaset akımına karşıyız. sizinle 30 haziran öncesinde toplantı yaptım, hatırlıyorum. o toplantıda sizlere şunu iletmek istiyordum; 30 haziran protestolarına destek verin. belki o zaman da açık bir şekilde söyleyemedim ama eminim ki o imâları anlamıştınız değil mi? ondan sonraki süreçte talimat gayet açıktı. hiçbiriniz bir saniye olsa dahi bununla ilgili tereddüt edemezdi” şeklinde konuşuyor.

ses kaydında ibrahim'in polis müdürlerine talimat verirken, “30 haziran protestolarından sonra herhangi bir ayaklanma ya da bazılarının ifadesiyle üçüncü devrim hiç başarılı olamayacak. çünkü ordu ve polisin desteği olmadan hiçbir ayaklanma başarılı olamaz. 30 haziran'da biz ve ordu protestoları destekliyorduk. ondan sonraki protestolara destek verir miyiz hiç? cevap verin!” diyor.

"gerekirse cami çıkışında bile müdahale edin"

ses kaydında ayrıca ibrahim’in, olması planlanan herhangi bir protestoya karşı polisin sert müdahalede bulunması gerektiğini vurguluyor.

ibrahim, ses kaydında “rica ediyorum, herhangi bir protesto olursa ona kesin ve kararlı bir şekilde müdahale edin. bu denli protestoların toplanmasına bile asla izin vermeyin. gerekirse caminin çıkısında bile müdahale edin. fırsat vermeyin. 100 kişinin bile toplanmasına asla izin vermeyin. çünkü bu yüz kişi, bin veya 2 bin olacak ve o zaman daha zor durumda oluruz. bu ulusal güvenlik ile alâkalı bir mesele. protesto olursa da protestoculara karşı kullanabildiğiniz her şeyi kullanın. kanunun size kullanmak için imkân verdiği her şeyi kullanın. bizim kanunumuz ve talimatımız açık. tazyikli sudan otomatik silahlara kadar kullanabildiğiniz her şeyi kullanın” şeklinde konuşuyor.

ibrahim, subaylara, daha sonra tanınmamaları için de müdahale ettikleri zaman yüzlerini kapatması talimatını veriyor.

içişleri bakanı ibrahim, ses kaydında ayrıca gerektiğinde içişleri bakanlığı bakanlar konseyi'nden ‘büyük miktarda para’ alabildiğini söyleyerek, ordu ve emniyet yetkililerini protestolara müdahaleyi teşvik ediyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;