Mısır
Mısır’dan Suriye önerisi
Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi, Suriye krizinin çözümüne yönelik, Suriyeli 100 yöneticinin bulunacağı ulusal meclis ve teknokrat hükümet kurulmasını içeren bir öneri sunduklarını açıkladı.
cumhurbaşkanı sisi, devlete ait ahram, ahbar ve cumhuriyye gazetelerinin genel yayın yönetmenlerine verdiği ortak röportajın yayımlanan ikinci bölümünde, suriye krizine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
mısır'ın ağırlığının ve konumunun taraflara ülkesinin rolünü kabul etmelerini sağladığını vurgulayan sisi, "muhalefet ve rejimin temsilcilerini diyalog için kahire'ye davet etme konusunu değerlendiriyoruz. krizin tüm tarafları, muhalefet olsun rejim olsun rızaları var. bu nedenle elimizde gerçek bir fırsat var" dedi.
sisi, "mısır'ın, suriye krizinin çözümü için şu anda geliştirmekte olduğu bir çözüm girişimi bulunuyor. girişimin maddeleri arasında suriyeli 100 yöneticinin bulunacağı ulusal meclis kurulması ve teknokrat hükümet oluşturulması yer alıyor" ifadelerini kullandı.
muhaliflerde ortak ses yok
suriye muhalif ve devrimci güçler ulusal koalisyonu smdk üyesi bessam melik daha önce yaptığı açıklamada, mısır'ın, suriye krizinin çözümü için "100 kişilik ulusal meclis ile teknokrat hükümetinin kurulmasını öngören bir girişim" hazırlığı içerisinde olduğunu söylemişti.
melik'in ardından smdk başkanı hadi bahra da cumartesi günü, "mısır tarafından çözüm için ortaya atılmış bir girişim yok. söz konusu olan tek şey, muhalif tarafların kahire'de yapacakları görüşmedir. ancak şu ana kadar da hiçbir şeyde karar kılınmış değil" açıklamasında bulunmuştu.
rusya'nın girişimi
suriyeyi masaya oturtmaya çalışan bir diğer ülke de rusya.
rusya geçen hafta, 20 ocak'tan sonra suriye iç ve dış muhalefetinden temsilcilerin moskova’da ağırlanacağını ve gelecek grubun suriye'nin içindeki ve dışındaki muhalefeti kapsamasının da beklendiğini açıkladı.
rusya dışişleri bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, "taraflar resmi olmayan bir ortamda kendi vizyonlarını ve krizin nasıl çözüleceğine dair kendi önerilerini dile getirecekler" ifadeleri yer aldı.
suriye dışişleri bakanlığı ise kısa bir süre sonra, rusya'nın ortaya koyduğu rejimle muhalefeti bir araya getirme girişimini kabul ettiğini ve muhaliflerle bir araya gelmeye hazır olduğunu duyurdu.
bu açıklamaların ardından suriye muhalif ve devrimciler koalisyonu (smdk) başkanı ve suudi arabistan’a yakın bir isim olarak bilinen hadi bahra konuyla ilgili temaslarda bulunmak üzere kahire’ye gitti.
suriye geçici hükümetinin başbakanı ve müslüman kardeşler’e yakın bir isim olan ahmed toma ise istişarelerde bulunmak üzere katar’da bulunuyor.
muhaliflerin yol haritası
kahire'de suriye'deki muhalif gruplar arasındaki görüşmeler sürerken, rai el yevm gazetesi, muhaliflerin rejimle moskova'daki olası görüşmeler için hazırladığı yol haritasını sızdırdı. detaylı yol haritasında suriye'de çözüm için maddeler adım adım sıralanıyor.
rejimle yapılması öngörülen olası görüşmelerle ilgili yol haritasında muhalifler tarafından sunulması planlanan hedefler üç başlık halinde sıralanıyor: bunlar, çoğulcu demokratik bir sisteme geçmek, suriye’nin toprak bütünlüğü ve egemen devletin yetkilerinin kabulü ve demokrat sistemde silah taşımak hakkına sahip tek kurumun devletin güvenlik güçleri olması.
hedeflerin ardından yol haritasındaki yedi başlığı inceleyen muhalif gruplar siyasi yükümlülükler kısmında müzakere sürecinin esası olarak cenevre bildirgesinin kabulünü istiyor. şeffaflığı garanti edilen bir durumda suriye'de referandum yapılabileceğini öngören muhalifler ayrıca müzakerelerin ve sonuçlarının zaman tablosuna bağlanmasını istiyor.
rai el yevm gazetesi'ne göre, yol haritası üzerinde anlaşan taraflar yönetim sistemi olarak parlamenter demokratik cumhuriyet sisteminden yana. ayrıca muhalifler baas partisi'nin en geç üç ay içerisinde devletin tüm organlarından ayrıma sürecinin tamamlanmasını istiyor.
kaynak: al jazeera ve aa
Yorumlar