Mısır'da darbe dönemi

Mısır'ın yeni anayasası kabul edildi

Müslüman Kardeşler'in boykot ettiği anayasa referandumunun resmi sonuçları açıklandı. Katılım yüzde 38'de kaldı, sandığa gidenlerin yüzde 98'i evet dedi.

Konular: Ortadoğu
Mısır'da anayasa referandumu 14-15 Ocak'ta yapılmıştı. [Reuters]
yüksek seçim komisyonu'nun açıkladığı sonuçlara göre referanduma katılım oranı yüzde 38,6 oldu. yani yaklaşık 20 milyon 500 bin kişi oy kullandı. 
mısır'da müslüman kardeşler teşkilatı darbe yönetiminin hazırladığı anayasayı boykot çağrısı yapmıştı.
tartışmalı anayasa değişikliği
14-15 ocak tarihlerinde referanduma sunulan anayasa taslağında tepki çeken konuların başında, ordunun yetkilerinin artırılması geliyor.
taslak, sivillerin askeri mahkemede yargılanmasına imkan veriyor.
taslaktaki diğer maddeler arasında dine ve mezhebe dayalı siyasi partilerin yasaklanması da var. 
önceki referanduma göre katılım arttı
darbe ile görevden uzaklaştırılan eski cumhurbaşkanı muhammed mursi'nin döneminde yapılan anayasa referandumuna katılım yaklaşık yüzde 33 olmuştu. askeri rejim katılımın daha fazla olmasının meşruiyetlerini arttıracağı düşüncesiyle büyük çaba sarfetti.
açıklanan katılım önceki referandumdan fazla olsa da darbe rejiminin lideri general abdülfettah sisi'nin cumhurbaşkanlığına aday olmak için toplanmasını istediği 30 milyon imzanın sayı olarak çok altında kaldı.
kaynak: al jazeera
 

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;