Suriye'de iç savaş

Mistura: İlerleme olmazsa ateşkes sürmez

Cenevre'deki görüşmelerde rejim heyeti "Esed'in geleceği görüşmelerde konuşulamaz" dedi, muhalefet heyeti rejimi zaman harcamakla suçladı. BM Özel Temsilcisi De Mistura ise, siyasi geçiş konusunda ilerleme sağlanamazsa Suriye'deki ateşkesin sürdürülemeyeceğini söyledi.

Cenevre'deki görüşmelerde Suriye rejimi heyetinin başkanlığını yapan Caferi, "Esed'in geleceği tartışma konusu değil" dedi. [Fotoğraf: Reuters]

cenevre’de suriye rejimi ile muhalifler arasındaki görüşmelerde rejimi temsil eden heyetin başkanı, suriye’nin birleşmiş milletler'deki daimi temsilcisi beşşar caferi, devlet başkanı beşşar esed’in geleceğinin müzakere konusu olamayacağını açıkladı. suriyeli muhalifler ise rejim heyetini esed’in geleceğini tartışmayı reddederek zamanı boşa harcamakla suçladı. muhalefet heyetinin sözcüsü salim muslat, “bu süreci ileri götürmek için baskı ve çabalar olacağını umuyoruz, buradan en kısa sürede bir sonuç almayı istiyoruz” dedi.

caferi, suriyeli muhalifleri de rejimin siyasi çözüm için önerdiği belgeye cevap vermemekle suçladı. suriyeli diplomat, rejim heyetinin siyasi geçiş süreciyle ilgili ciddi görüşmeler yapmak için istekli olup olmadığına dair sorulan bir soruya, “bu ikisi ayrı meseleler. başkan esed’in bu görüşmelerle hiçbir ilgisi yok. bizim görüşmelere dair şartlarımız suriye devlet başkanlığı meselesiyle ilgili hiçbir şeye işaret etmemektedir. bu zaten dışarıda bırakılmıştır” diye konuştu.

caferi, görüşmelerde çok az ilerleme sağlandığını ifade ederek, “bize göre bu bir buçuk hafta boşa harcanmış bir zamandır, bizim ilettiğimiz belgeye cevap vermemek de bu zaman ziyanının bahanesidir. suriye’deki kriz acı verici, bizim liderliğimizden aldığımız talimatlar da açıktır” dedi.

bm suriye özel temsilcisi staffan de mistura da görüşmelerin yavaş ilerlemesinden duyduğu kaygıyı dile getirdi, siyasi geçiş sürecinin başlamasıyla ilgili bir diyalog olmadan suriye’deki ateşkes hâlinin ve yardımların ulaştırılmasının devam ettirilmesinin zor olacağını söyledi.

de mistura, rejim heyetinin lideri caferi ile yaptığı görüşmenin ardından caferi’nin kendisine siyasi geçişi tartışmak için erken olduğunu söylediğini belirtti.

“kendisi bu konuda konuşmak için erken olduğunu söyledi. bize gore ‘erken olması’ kaçınılmaz olduğu anlamına geliyor” ifadelerini kullanan de mistura, “herkes ateşkesin, doğrusu geniş olarak, sürdüğü konusunda aşağı yukarı hemfikir. insani yardım konusu için de aynısı geçerli. ancak biz siyasi geçiş konusunda ilerleme elde edemezsek bunların hiçbiri sürdürülemez” dedi.

kaynak: reuters, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;